click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Barbaresco

Barbaresco ligger i Piemonte, i bakkerne omkring byen Alba og hvis man mener at Barolo er kongen af Nebbiolo er naboen Barbaresco ubetinget dronningen, og selvom konge vinen er langt mere berømt, kan det være mindst ligeså interessant, at være sammen med dronningen. DOCG Barbaresco området er kun halvt så stort som Barolo, og udviklingen er gået langsommere her end hos naboen. De traditionelt lavere priser og det mindre berømte navn har betydet, at vinbønderne her er kommet sent i gang med at vinificere selv, og mange leverer således fortsat til kooperativer og vinkøbmænd. Der er dog dukket flere små og spændende producenter op, som sætter deres eget præg på vinen og giver vinen mange forskellige udtryk.
  Bakkerne og skråningerne i distriktet minder meget om dem i Barolo, og jorden er i store træk den samme hvide og kalkholdige mergel. Vinene laves naturligvis udelukkende på Nebbiolo druer, og de kendetegnes normalt ved marcipan, lakridstoner og nødder, ja nogle taler endda om knækkede nøddekerner. Duften er ofte indsmigrende med blomsteragtige toner, hvor de fleste mener at violer er dominerende, men roser bliver også ofte nævnt. Vinens garvesyre er mindre markant og kraftig end i vinene fra Barolo og det gør den tidligere drikkemoden og mindre holdbar, men tilfører den også et mere blødt og feminint islæt. Når det er sagt, skal man dog være opmærksom på at der er tale om knastørre vine med både de viskelæder- og læder toner, som man også kender fra Barolo, det er bare mindre udtalt.
  DOCG reglerne i Barberesco kræver at vinen lagres i to år før den frigives. Det ene år skal være på fad og skal vinen kalde sig "Riserva", skal den lagres i fire år, før den sælges. Barberesco klassifikationen adskiller sig også fra Barolo ved at vinen, må have en lavere alkoholprocent. Hvor en Barolo skal have 13% alkohol, kan en Barberesco nøjes med 12,5%.
  Som i Barolo er de enkelte producenter ekstremt vigtige for kvaliteten og det samme er de enkelte marker eller cru'er. Vi har oplistet de vigtigste herunder:
Asili:
Asili marken er på mange måder essensen af Barbaresco. Marken vender mod syd og ligger i 200-300 meters højde. Jordbunden indeholder mere mergel end kalk og det giver forholdsvis lyse vine med flot og koncentreret frugt og struktur.
Faset:
Faset befinder sig mellem 240 og 280 meter over havet og marken buer således at soleksponeringen skifter mellem syd, sydvest og sydøst. Vinene kan være ret forskellige, men som regel er det rimeligt koncentrerede og velduftende vine.
Moccagatta:
Denne mark ligger i 260-310 meters højde, men den ligger ikke alt for godt i forhold til at få fuld soleksponering. Det betyder at vinene ofte er meget lette og friske i stilen, og netop derfor skal de ikke gemmes alt for længe, men drikkes mens de har friskheden i behold.
Montefico:
Montefico ligger i det nordøstlige Barbaresco og her er en meget skiftende soleksponering, men jorden er så god at der alligevel laves fremragende vine herfra. Vinene fra Montefico kan være nogle af de længst levende Barbaresco vine med masser af viskelæder, power og intens garvesyre. Det er vine, der som unge besidder en næsten ubehagelig rå vildskab, men som med alderen bliver forrygende.
Montestefano:
Denne mark ligger lige syd for Montefico, men Montestefano er stejlere og mere sydvendt. Vinene er mørke og meget maskuline, helt over i retningen af de mest maskuline fra Barolo. Netop det høje garvesyreindhold gør, at det er vine der kan - og skal - gemmes en del år, før de kommer rigtigt til deres ret.
Ovello:
Ovello ligger ved siden af Montestefano og Montefico, og her fremstilles der ligeledes maskuline gemmevine, som er næsten udrikkelige mens de er unge.
Rabajà:
Rabajà støder op til Asili og selvom vinene har noget af den samme elegance, betyder den kalkholdige jord at de også har mere power og tannin. Netop blandingen af udpræget elegance og klassisk Barbaresco karakter kombineret med stor lagringsevne har betydet, at Rabajà er en af de mest velestimerede marker i Barbaresco.
Rio Sordo:
Denne sydvendte mark ligger i ca. 220 meters højde i den sydlige del af Barbaresco. Her fremstilles som regel rene og stringente Nebbiolo vine med både lakrids, violer og marcipan. Vinene holder som regel omkring 20 år.

Barbaresco is in the region Piemonte i Italien.