click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Orvieto

DOC Orvieto ligger hovedsageligt i Umbrien, men området overlapper faktisk med Lazio. Alligevel regnes det som det vigtigste område i Umbrien, hvor det med sine 2000 hektar udgør knap 12% af hele regionens vinproduktion. Selve byen Orvieto er bygget oppe på en vulkansk tufklippe, der stikker op i landskabet, og bestemt er et besøg værd. Historisk set var vinen fra Orvieto berømt allerede under renæssancen og i 1800-tallet beordrede pave Gregor den 16. at hans lig skulle vaske i den liflige vin. Der fremstilles udelukkende hvidvin i DOC Orvieto (rødvin produceres under DOC Rosso Orvietano), og det sker på en blanding af 40-60% af Procanico (Trebbiano), 15-25% Verdello (Verdejo), samt op til 20% Grechetto, Drupeggio (Canaiolo Bianco) eller Malvasia Blanc. Derudover er det tilladt at tilsætte op til 15% andre grønne sorter, og tilsætning af enten Chardonnay eller Sauvignon Blanc, er efterhånden ret udbredt.
  Indtil midt i 1970'erne var Orvieto en af Italiens vigtigste hvidvine, kun overgået af Soave og Verdicchio Dei Castelli di Jesi. Der blev eksporteret enorme mængder af den friske og syrlige unge vin, og den dag i dag er den fortsat en hyppig gæst på eksportmarkederne, selvom dens markedsandel er faldende. Årsagen til vinens succes, skal formentlig søges i tilstedeværelsen af mange af de store toskanske vinhuse i området. Der findes ikke meget hvidvin i Toscana og da mange af de vinhusene dér havde brug for at kunne sælge alle typer vin, var Orvieto oplagt: mange valgte enten at opbygge deres egen produktion af Orvieto eller at købe og videresælge den færdige vin under deres eget navn. Det betød at Orvieto vinen fulgte med rødvinene fra Toscana rundt omkring i verden.
  Orvieto blev en stor eksportsucces pga. af alt muligt andet end kvalitet, og efterhånden som andre områder og lande er begyndt at producere fyldige og gode hvidvine til en relativt billig penge, er Orvieto blevet presset bagud. Selv den dag i dag er hovedparten af Orvieto vinene tynde, grønne og stikkelsbæragtige med masser af syre og ingen personlighed. Der er dog en udvikling i gang hvor man begynder at eksperimentere og fortolke vinen, ved at bruge nye metoder i kælderen, fadlagre den og særlig succes har man fået, ved at kombinere temperaturkontrolleret gæring med tilsætning af op til 15% Chardonnay eller Sauvignon Blanc. Disse vine er langt mere sprøde og fyldige end de mere traditionelle hvidvine fra Orvieto, der er jævne dagligdagsvine.

Orvieto is in the region Umbria / Umbrien i Italien.