En Supertoscaner er, som navnet antyder, en vin fra Toscana, men vinen har ikke DOC eller DOCG status men i stedet VdT eller IGT. Udtrykket blev opfundet i 1970'erne, hvor enkelte producenter fandt på at bryde DOC reglerne, og blande den lokale Sangiovese med internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah og Pinot Nero (Pinot Noir). Det startede med Sassicaia i DOC Bolgheri, men den store succes for denne og Antinori's Tignanello (på 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc) betød at alle pludselig ville lave disse vine, der på smukkeste vin kombinerer Toscana med resten af verden, og i dag findes der utallige udgaver. Det er som regel saftige og elegante vine, der er mindre hårde end de traditionelle Sangiovese vine, og således let konsumerbare. Cabernet Sauvignon går som regel igennem og tilfører duften solbær til den bitre chokolade og jordduften fra Sangiovesen. Succes'en har dog også haft den bagside, at mange spekulanter har investeret i masseproduktion af Supertoscanere, som nok er forholdsvis billige, men som der sjældent er noget super over. Den seneste tendens er, at vende tilbage til rødderne og tilføre vinene nye og komplekse nuancer, ved at komme gamle druesorter som Colorino, Ciliegiolo, Foglia Tonda og Mammolo i vinen. |
Supertoscaner is in the region Toscana i Italien. |