Denne AOC ligger i det sydlige Languedoc-Roussillon og dækker stort set hele regionen Roussillon. Selvom området går helt ned til grænsen til Spanien, laves de fleste af de tørre vine fra de lavtliggende, flade marker syd for byen Perpignan. Området laver – som man næsten kunne formode så langt sydpå - hovedsageligt rødvin (68%), efterfulgt af en del rosé (28%) og en smule hvidvin (4%).
På rødvinssiden skaber varmen generelt bastante og kraftige vine, men de fleste producenter formår alligevel at lave frugtfyldte vine. Vinen skal indeholde mindst tre druesorter og valget står mellem Grenache Noir, Llander Pelut, Syrah, Mourvèdre, Cinsault og ikke mere end 60% Carignan. De to dominerende sorter i vinen må ikke udgøre mere end 90%, og mindst 20% skal være Syrah og / eller Mourvèdre. Derudover må den grønne drue Maccabeu (Macabeo) indgå i både rødvin og rosé, dog ikke med mere end hhv. 10% og 30%. Variationen i stil og smag blandt rødvinene er enorm. De fleste af de billigere vine har et højt indhold af Carignan og de er lavet efter Maceration Carbonique metoden. Det giver lette vine med masser af frisk frugt, og på den måde minder de lidt om vinene fra Beaujolais. Vinene er som regel meget lette og neutrale, og de skal drikkes afkølet og ganske unge. Der er dog også mere ambitiøse producenter i området og her bliver prisen en helt anden. De laver som regel sorte vine med en duft af jord, røg og krydderurter. Indholdet af Syrah er ofte ganske højt i disse vine og anvendelsen af nye barriques aggressiv, hvilket fører til meget potente og kraftfulde vine.
Rosé vinene skal fremstilles af samme druer som rødvinene og de er som regel lyse, med en let orange tone, fin frugt med toner af ribs, hindbær og stikkelsbær toner. I forhold til andre rosévine er vinene fra Côtes du Roussillon, altid kraftige og bombastiske, flotte med mad, men ofte for tunge til at stå alene. På hvidvinssiden benyttes altid mindst to druesorter, hvor de lokale sorter Grenache Blanc, Maccabeu (Macabeo) og Tourbat (Torbato) udgør broderparten, mens op til 50% af vinen kan bestå af Marsanne, Roussanne og Rolle. Det store flertal af disse hvidvine er ret anonyme, alkoholrige og lidt flade i det. Desto højere oppe vinen dyrkes, desto mere mineralsk og frisk er den, og der er producenter som laver ganske interessante eksemplarer. |
Côtes du Roussillon is in the region Languedoc-Roussillon i Frankrig. |