click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Verdicchio Dei Castelli di Jesi

Denne DOC for vine lavet på den grønne sort Verdicchio omkring byen Jesi i Marche, er klart den største DOC i regionen og står for næsten 50% af den samlede DOC produktion. Samtidig er Verdicchio dei Castelli di Jesi også klart den mest kendte vin fra Marche både i og udenfor Italien. Årsagen til at alle kender denne vin er virkelig udelukkende god marketing. I 1950’erne fandt en af producenterne på at lave en speciel grøn, amfora lignende flaske, med en etiket der ligner en gammel skriftrulle. Flasken var klart inspireret af de romerske lerkrukker der blev brugt til transport i hine tider, og netop den let genkendelig flaske kombineret med et rimeligt pris og kvalitetsforhold betød, at vinene blev kendt på eksportmarkederne. Den specielle flaske gjorde det let for forbrugerne at finde disse vine, og succesen blev så stor at der på et tidspunkt næsten udelukkende blev produceret Verdicchio på disse specielle flasker.
  Pudsigt nok blev den specielle flaske der drev vinen frem op til midt i 1980’erne, også den akilleshæl der satte produktionen tilbage igen. Succesen havde betydet at der blev fremstillet mere og mere vin, mens kvaliteten blev lavere og lavere og til sidst fik flaskeformen den omvendte effekt. Nu blev den grønne amfora flaske associeret med billigt sprøjt og pludselig kunne vinen ikke længere sælges. Kvalitets producenterne måtte derfor af med det dårlige image og begyndte derfor at flaske Verdicchio dei Castelli de Jesi på normale flasker, for at få gang i salget igen. I dag er det faktisk næsten udelukkende basisvinen og lav kvalitetsvine, der stadig flaskes på den grønne amfora flaske, mens de bedre vine næsten uden undtagelse flaskes på mere traditionelle flasker.
  Kvaliteten er dog steget meget indenfor de sidste 20 år og i dag er der masser af rigtigt gode vine fra denne DOC på markedet. Mange regner endda vinene fra Verdicchio dei Castelli de Jesi for en af Italiens allerbedste hvidvine på indfødte druer. Hvidvinen herfra er typisk en meget lys og en smule grønlig i farven, mens duften har en aromatisk, citronagtig tone. Nogle gange er der lidt grønne æbler i duften, andre gange er der mere tale om hvide ribs og stikkelsbær. Smagen er ofte kraftigere end duft og farve indikerer og de bedste eksemplarer er en aromatisk og karakterfuld vin med et relativt højt syreniveau, karakteristiske elementer af citrus, tropefrugt, grønne æbler, anis og en let bitter afslutning, som ofte har et pift af bitre mandler. En del producenter eksperimenter med fadlagring og selvom enkelte har succes med det, er langt de fleste vine herfra lavet på stål tank med henblik på konsum indenfor de første 3 år efter høståret mens friskheden er i behold. Nogle af topvinene med fadlagring holder længere, men selv de skal drikkes 5-6 år efter høsten, for at bevare mineraliteten.
  Selvom vinene generelt er langt bedre end de var tidligere, er der stadig nogle generelle problemer med kvaliteten, som primært kan henføres til at der er en del kooperativer i området og disse har stadig stor magt. Hovedproblemet er at man stadig tillader producenterne at lave helt op til 98 hl./ha. Indenfor denne DOC. Til sammenligning tillader en kvalitets DOC for hvidvin som Collio i Friuli kun 77 hl./ha. og Vernaccia di San Gimignano fra Toscana – som i smag kan minde noget om Verdicchio dei Castelli di Jesi – tillader kun 63 hl./ha.. Netop det høje udbytte betyder at der stadig laves masser af prisbillig og kedelig konsumvin fra kooperativerne og det er svært at få dem til at gå med til at ændre reglerne med henblik på at opnå en generelt høje kvalitet. Udover hvidvinen – som skal indeholde mindst 85% Verdicchio – fremstilles der også en smule Spumante og Passito under denne DOC på samme druesammensætning.

Verdicchio Dei Castelli di Jesi is in the region Marche i Italien.