click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Vino Nobile di Montepulciano

DOCG Vino Nobile di Montepulciano dækker et bakket område omkring byen Montepulciano i det østlige Toscana. Vinene herfra var i meget høj kurs allerede i 1500-tallet og navnet antyder, at det var adelens vin dengang. I mange år var Vino Nobile blandt de mest eftertragtede vine i Italien, men da Chianti vandt frem sidst i 1800-tallet blev producenterne grebet af en slags vin-guldfeber, og Vino Nobile gik i glemmebogen. I 1920'erne begyndte et par producenter på et genoplivningsforsøg og da vinene fik succes midt i 1930'erne, var Vino Nobile igen på banen. Kvaliteten steg frem til 1970'erne, men så kørte de fleste producenter sur i det og kvaliteten faldt. Det har ført til at Vino Nobile har fået mange tæsk i diverse vinbøger siden da, men det er ikke altid lige berettiget.
  Som vinene laves i dag fremstilles de på mindst 70% Prugnolo Gentile (der er en klon af Sangiovese) tilsat op til 20% Canaiolo Nero eller andre blå druer, og op til 10% grønne druer som f.eks. Malvasia Blanc. Selvfølgelig er tilsætningen af grønne druer et problem der udvander vinen, og selvfølgelig var det forkert at man i mange år hældte 10% vine fra Syditalien i Vino Nobile for at kompensere, men som alle andre steder er her både gode og dårlige producenter. Flere laver konsekvent teknisk dårlige vine med vinifikationsfejl og enkelte har totalt misforstået meningen med at benytte egefade, og overdoserer så voldsomt, at der kommer parfumerede kokosbomber ud af det, som fuldstændigt har mistet lokalt præg. De dårlige producenter og det kedelige ry har betydet, at vinens pris er faldet meget og det er et held for forbrugere, der ved hvad de skal gå efter. Der er nemlig kanondygtige producenter i mellem og de laver som regel deres vine på 80% Prugnolo Gentile (Sangiovese), 15% Canaiolo Nero og 5% Mammolo, der giver vinene et flot strejf af violer i duften. Netop duften af violer adskiller typisk disse vine fra f.eks. Chianti Classico der ellers ofte produceres efter samme formel. Vino Nobile produceres oppe i de kølige bakker og det betyder endvidere, at vinene besidder mere krop, hårdere tanniner og mere syre end fætrene fra Chianti Classico. En god Vino Nobile topper normalt mellem 6 og 8 år efter høståret, men med en god karaffel kan vinene sagtens nydes tidligere.

Vino Nobile di Montepulciano is in the region Toscana i Italien.