click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Champagne

Dette område i Frankrig er landets tredjestørste vinområde, med en årlig produktion på omkring 250 millioner flasker af den mousserende vin, som de fleste af os nyder nytårsaften. Det lyder af meget, men 250 millioner flasker er slet ikke nok til at klare efterspørgslen. Champagne ligger i den nordøstlige del af Frankrig og klimaet er egentlig ikke ideelt til vindyrkning her. Man har 160 regndage om året og her er ikke særligt varmt, men heldigvis er der meget kalk i jorden, så vandet løber let væk. Kalken er også god til at holde på varmen og dette sammen med en rimelig varm eftersommer, muliggør altså modning af druer så langt mod nord.
  For de fleste danskere er Champagne vine, bare Champagne. Det er noget boblevand som man nyder nytårsaften og når man skal fejre noget, ikke fordi man synes det smager specielt godt, men fordi traditionen byder det. Dette skyldes at den store efterspørgsel på Champagne vine har presset priserne så højt op, at det almindelige mennesker har råd til, ofte er noget sprøjt. Der findes mange andre og bedre mousserende vine i det moderate prisleje, fra andre områder og lande end Champagne og Frankrig. Især Cava fra Spanien er ofte et langt billigere alternativ, men disse vine har sjældent den elegance der præger vinene fra Champagne.
  Næsten 80% af druerne i Champagne er blå druer, hvilket er ret overraskende for de fleste, da en flaske Champagne jo altid er ret lys i farven. De mest brugte druer i Champagne er Pinot Meunier, Pinot Noir og Chardonnay, og som regel er vinen blandet af disse tre druer. Nogle gange fremstilles vinene kun på grønne druer og så kaldes den en "Blanc des Blancs". En sådan vin vil ofte være mere frisk og citruspræget i smagen, men den udvikler dybde og fedme med alderen som en stor hvid Bourgogne. Omvendt fremstilles der også vine udelukkende på blå druer under navnet "Blanc des Noirs". Disse Pinot dominerede vine er ofte meget runde og saftige med megen krop, som gør dem til gode madvine. Der kan knyttes mange ord på hvordan Champagne smager og generelt varierer det fra øllebrød og rugbrød, over cremet med cedertræ og honning til let, delikat, sødmefuld og elegant. På samme måde beskrives duften som alt fra nøddeagtig med æbler og citrus, over blomster og cedertræ til røde bær og honning.
  Champagne området er således delt op i nogle meget store områder, så det der er vigtigt her er om der står Grand Cru, Premier Cru eller ingen af delene på flasken. De bedste vine hedder altid Grand Cru eller Premier Cru, mens resten ikke skilter med det. Derudover skal man være opmærksom på at det ofte er angivet på flasken hvor meget sukker der er i vinen. "Brut" betyder at vinen er tør og maksimalt indeholder 15 gram sukker pr. liter. "Extra Dry" betyder at vinen indeholder 12 - 20 gram sukker pr. liter, "Sec" 17-35 gram, "Demi Sec" 33-50 gram og "Doux" over 50 gram sukker pr. liter vin. "Doux" er naturligvis en meget sød vin.
  Udover vine der sælges under AOC Champagne, findes der tre andre hovedområder i distriktet, nemlig Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs. Der findes også en speciel appellation for overskudsvin, den hedder Coteaux Champenois.

The region Champagne is in Frankrig.