click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Banyuls

Banyuls-sur-mer ligger utroligt smukt i region Languedoc-Roussillon i det sydøstlige hjørne af Frankrig og her findes AOC Banyuls, som er hjemsted for nogle af landets bedste og berømteste hedvine. Vinstokkene vokser på imponerende skråninger, der strækker sig fra Middelhavet og op i 600 meters højde. Det betyder at erosion er et stort problem for bønderne i Banyuls og derfor har de gennem århundreder, opbygget et komplekst terrassesystem, for at holde på jorden. Alligevel skyller store mængder af den vigtige jord hvert år ned af skråningerne og bønderne bruger mange kræfter på at slæbe jorden op af skråningen igen, enten på ryggen eller ved hjælp af de æsler, der stadig udgør en vigtig del af arbejdskraften. De stejle terrasser betyder også, at alt arbejdet i marken foregår ved håndkraft, hvilket gør det temmelig omkostningstungt at lave Banyuls. Hertil kommer at den fattige jordbund betyder, at bønderne selv i gode år, kun kan få et meget lavt udbytte på omkring 20 hl./ha..
  Banyuls er som nævnt en hedvin og har i produktionsmetode mange fællestræk med andre hedvine som Portvin eller Madeira. Basalt set laver man først en sød vin og derefter tilsætter man ekstra alkohol for at stoppe gæringen og for at sikre at alt sukkeret ikke gærer ud, da gærcellerne dræbes af det høje alkoholindhold. Der findes to typer Banyuls: Den traditionelle type lagres i mange år i store egetræsfade og det giver en fed og let oxideret vin, mens den moderne slags fremstilles med henblik på en mere frugtig stil og det opnår man ved at lagre vinen i tanke og toppe den tidligt, for at undgå oxidation. Herudover laves der årgangsvine, som i Banyuls kaldes for ”Rimage”, hvilket er det catalanske ord for ”vintage”. Disse ”Rimage” vine lagrer flot og har altid et højt indhold af Grenache Noir, hvilket får dem til at minde meget om Banyuls Grand Cru. Bønderne kigger naturligvis efter udviklingen i andre områder og de er begyndt at lave en ”Rimage Mise Tardive” hvilket på mange måder er ækvivalent til en Late Bottled Vintage Portvin.
  På de stejle skråninger vokser mange forskellige sorter mellem hinanden og appellationen tillader at vinen fremstilles af mindst 50% Grenache Noir, der må suppleres med Grenache Blanc, Maccabeu (Macabeo), Muscat à Petits Grains, Tourbat (Torbato), Muscat d’Alexandria, Carignan, Cinsault og Syrah. De tre sidstnævnte må dog maksimalt udgøre 10% tilsammen af den færdige vin, men siden stokkene vokser i en stor pærevælling, er reglerne temmelig svære at overholde, endsige at kontrollere. Druesammensætningen bruges til primært at lave søde, røde vine. Det er kraftige, fyldige og bløde sager med en flot frugt og toner af chokolade. Vinene laves i forskellige sødmeniveauer fra sec (tør), demi-sec, demi-doux til doux (sød), men desværre står sødmeindholdet sjældent på flaskerne. De røde Banyuls vine – af den søde slags – regnes normalt som den perfekte ledsager til mørk chokolade. De tørre eller halvtørre vine spiller dog ikke så godt sammen med chokolade, der som regel kræver lidt sødme som modspil. De søde – specielt når de har noget alder på og har et højt indhold af Grenache Noir - er dog perfekte ledsagere til alle slags chokolade retter.
  Udover den traditionelle røde type, laves der også en smule hvid Banyuls hvilket også er en sød hedvin, primært fremstillet på Grenache Blanc, men ofte tilsat Maccabeu (Macabeo) og Muscat. Hvis der står Banyuls Blanc på flasken, er vinen som regel lavet på stål- eller cementtank, mens den mere klassiske oxiderede type – som er perfekt til retter med hvid chokolade – kaldes ”Doré” efter deres mere gyldne farve. Stil og kvalitet varierer meget, men generelt er de røde vine langt mere interessante end de hvide.

Banyuls is in the region Languedoc-Roussillon i Frankrig.