Denne AOC fra 1936 tilhører Vins du Centre i regionen Loire og her fremstilles både rosé (7%), rødvin (13%) og hvidvin (81%) under AOC’en. Før vinlusen kom til Loire i slutningen af 1800-tallet var Sancerre kendt for sine rødvine på primært Gamay og Pinot Noir, men da vinlusen lagde alt øde, skiftede producenterne hest og Sauvignon Blanc overtog totalt, og da området fik AOC status i 1936, var det udelukkende for hvidvine på denne drue. Årsagen til det dramatiske skift ligger lidt hen i det uvisse, men der er mange forklaringer. Nogle mener, at det var en bevidst forretningsmæssig beslutning fordi de hvide vine var nemmere at sælge på caféerne i Paris, mens andre forklarer, at Pinot Noir ikke klarede sig så godt på amerikanske rødder, som Sauvignon Blanc. En anden forklaring kan være, at en stor del af Pinot Noir produktionen i tiden før vinlusen, blev leveret til Champagne (med det formål at blande vinen), men da reglerne blev ændret forsvandt dette marked, og bønderne blev tvunget til at lægge produktionen om.
Hvordan det end gik til, viste det sig at være en klog beslutning at dyrke Sauvignon Blanc på limstensjorden, og i dag er Sancerre – sammen med Pouilly-Fumé - det mest berømte hvidvins område i Loire, og klart det meste velhavende område. Det er næsten altid tørre vine med et friskt grønt skær over både farve og smag, en klar tone af hyld og citrus, og med alderen en ædel undertone af asparges. Rødvinene er på vej frem, men stilen varierer pt. meget fra producent til producent. De fleste laver lette og forfriskende vine der skal drikkes køligt, men nogle forsøger sig med fadlagring i en Bourgogne-agtig stil. |
Sancerre is in the region Loire i Frankrig. |