Frankrig er i kvantitet verdens næststørste vinproducent (overgået af Italien), men kvalitetsmæssigt har franskmændene ry for at sidde trygt på tronen. Klimaet i store dele af landet er perfekt til vin og franskmændene har været meget dygtige til at udnytte de klimatiske muligheder. I flere hundrede år har fransk vin været trendsetter i verden og deres druer, som f.eks. Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Sauvignon Blanc og Chardonnay er forsøgt plantet overalt. Desuden er deres appellationssystem hvor en appellation på etiketten angiver geografisk oprindelsessted og kvalitet, er kopieret i langt de fleste vinlande. Fransk vin deles som hovedregel op i fire typer: den ringeste er Vin de Table der blot er lette bordvine, så kommer Vin de Pays som er landvine med en vis autensitet, VDQS (Vin Délimités de Qualité Supériure) er næsten forsvundet, men repræsenterer vine der ligger lige for at blive ophøjet til den fineste AOC (Appelation d'Origine Contrôlée) kategori. Det er dog især vine indenfor den sidste kategori vi ser i Danmark og dermed vine hvor geografisk oprindelsessted, druer og kvalitet i princippet skulle være garanteret.
Vinmæssigt kan franskmændene stort set det hele; de fremstiller flotte mousserende vine i Champagne, spændstige og elegante hvidvine i Alsace og Loire, krydrede og kraftfulde rødvine i Rhône, frugtfyldte vine i Bourgogne og store elegante vine i Bordeaux. Hertil kommer alle de andre fremragende franske vinområder som Jura, Languedoc-Roussillon, Provence, Savoien og Sydvestfrankrig. Desværre for franskmændene har fransk vin været mere eller mindre i krise de seneste år. Efter de franske atomprøvesprængninger midt i 1990'erne og det deraf følgende mini boykot af franske varer forbrugerne øjnene op for de oversøiske vine og disse har sidenhen presset fransmændene voldsomt. Bordeaux havde et meget flot år i 2000 hvor priserne steg voldsomt, men ellers har det stort set kun været ned ad bakke for priserne, hvilket betyder at den franske vinbranche i dag må siges at være i krise. |
Appelation d'Origine Contrôlée (AOC) |
Dette er, bortset fra de specielle enkeltslot... |
Vin de Pays (VdP) |
Vin de Pays er, som navnet antyder, landvin (... |
Vin de Table (VdT) |
Vine med betegnelsen "bordvin" kommer normalt... |
Vin Délimités de Qualité Supériure (VDQS) |
Den næsthøjeste normale franske vin klassifik... |
Crémant |
Crémant er en fransk fælles betegnelse for de... |
Cru Bourgeois Klassifikationen |
Bemærk, at det kun er de slotte, som er medle... |
Grand Cru Classé en 1855 |
I anledning af verdensudstillingen i Paris 18... |
Graves Klassifikationen |
Graves-distriktet blev første gang klassific... |
Pomerol Klassifikation |
Vinene fra det berømte Pomerol område i Borde... |
Provence Cru Classé |
I appellationen Côtes de Provence finder man ... |
Saint-Émilion Klassifikationen |
Saint-Émilion vinene blev første gang klassi... |
Sauternes Klassifikationen |
I 1855 - samtidig med at man klassificerede B... |
Sélection de Grains Nobles |
... |
Vendange Tardive |
... |
Vin Jaune |
... |
Årgangstabel Bordeaux |
Nedenstående skema giver et nyttigt fingerpeg... |
Årgangstabel Bourgogne og Rhône |
Nedenstående skema giver et nyttigt fingerpeg... |
Årgangstabel Champagne, Alsace og Loire |
Nedenstående skema giver et nyttigt fingerpeg... |
Alsace |
Dette område er et meget stort hvidvinsområde... |
Bordeaux |
Der er blevet lavet vin i Bordeaux i mere end... |
Bourgogne |
Bourgogne er, sammen med Bordeaux, verdens me... |
Champagne |
Dette område i Frankrig er landets tredjestør... |
Jura |
Dette område er et af de mindre af Frankrigs ... |
Languedoc-Roussillon |
Disse to områder er vinmæssigt en stor region... |
Loire |
Frankrigs længste flod Loire har sit udspring... |
Provence |
Dette område dækker den sydøstlige del af Fra... |
Rhône |
Rhône distriktet starter hvor Bourgogne slutt... |
Savoien |
Dette område er en af de mindre af Frankrigs ... |
Sydvestfrankrig |
Dette område dækker vinmæssigt området fra Bo... |
Vin Jaune |
... |