Denne grønne drue er formentlig verdens mest alsidige druesort. Den er i stand til at producere nogle af de fineste, længstlevende søde hvidvine, men den anvendes også hyypigt til almindelig konsumvin. Mellem yderlighederne skabes der alt fra mousserende vine (f.eks. i Crémant de Loire) til spiritus på druen. Chenin Blanc stammer så vidt vides fra Anjou / Saumur, men allerede i 1400-tallet var den meget plantet i Loire, hvorfra den sidenhen har vundet sin berømmelse. Det er en kraftig plante og den har en tendens til at sætte tidlige knopper og modnes sent, og begge dele er ret uheldige i den kølige Loire dal. Derfor har man selekteret de bedste kloner ud og på disse laves der markante hvidvine, der dufter af honning og fugtigt hø og smager af citron, abrikos og akaciehonning. Druen besidder en naturligt høj syre og det kan være meget irriterende i de mindre gode Loire årgange, hvor der simpelthen ikke er varme nok til at modne druerne og vinen bliver bidende, spids og ubehagelig.Udover problemerne med den manglende varme er druen også ret svær at have emd at gøre i marken. Den er modtagelig for alskens sygdomme og hvis man ikke begrænser den kraftigt, giver den ikke et stort udbytte af intetsigende og udvandet vin. Desuden modner druerne uens og derfor må høsten foregå af flere omgange. De bedste producenter høster op til 7 gange for at sikre en høj, ensartet modenhed i druerne. I de bedste hvidvine og i de store søde vine er Chenin Blanc alene, men ofte blandes den med Chardonnay og Sauvignon Blanc. Selvom Chenin Blanc er mest kendt for sine bedrifter i det vestlige Frankrig, er der faktisk plantet mere af denne drue i både Sydafrika (hvor den kaldes "Steen") og i Californien end i hele Frankrig. I Sydafrika skabes der mest halvtørre, forfriskende og sprøde, men intetsigende hvidvine på druen, selvom nogle producenter har forsøgt at gøre Loire kunsten efter ved at lave flotte og sprøde vine, der dog ofte er ganske dyre. I Californien bruges Chenin Blanc mest til at give syre til blandinger med Chardonnay, selvom man enkelte steder har skabt bastante vine, der kan antage en markant smag af melon og moskus. Udover disse områder laves der også Chenin Blanc vine i lande som New Zealand (hvor den ofte blandes med Chardonnay eller Sémillon), Argentina (hvor stordift betyder, at det som regel er kedelige vine), Mexico, Brasilien og Uruguay. Forskellen på Loire udgaven af Chenin Blanc og de oversøiske udgaver er primært klimatisk betinget. I Loire er det koldt og det giver en lang modningssæson der gør det muligt at skabe store, mineralske, syrerige og langtlevende vine, der med tiden udvikler mere komplekse toner af frugter og honning. Omvendt hør kulden også at de dårligste vine bliver noget nær udrikkelige, så selvom topvinenenes kvalitet vokser ind i himlen, kan bundniveauet være fornærmende ringe. De oversøiske eksemplarer vokser som regel i lidt varmere klima og det giver vine med eksotisk frugt og en mindre aggressiv syre. Selvom ikke alle oversøiske vine på Chenin Blanc er lige spændende, gør klimaet at bundniveauet generelt er højere end i Loire, men omvendt kan de bedste oversøiske eksemplarer ikke konkurrere med det bedste fra denne dal. Hertil kommer at man i Loire sjældent høster mere end 45 hl./ha., mens man andre steder (f.eks. i Californien) ofte producerer 175 hl./ha.. Det betyder naturligvis at Chenin Blanc vine ofte virker udvandede og slappe udenfor Loire. |
Synonyms: Chenin Blanc, Pineau de la Loire, Steen. |