Denne blå drue, der stammer fra Spanien, er i dag verdens næstmest plantede. Den er mest kendt for sine præstationer i Rhône i Frankrig, men oprindeligt stammer den formentligt fra Aragon, hvorfra den bredte sig til Rioja og Navarra. Grenache blev Spaniens mest plantede blå druesort, og derfra har den så bredt sig ind i det sydlige Frankrig, hvor den blandt andet udgør en væsentlig del af vinene fra Châteauneuf-du-Pape og alle de forskellige former for Côtes du Rhône. Det er en nøjsom plante, der vokser bedst ved rimeligt høj varme og på tørre, gerne golde, skråninger. Druerne modner tidligt og giver et ret højt alkoholindhold, og selvom de mangler lidt syre har de til gengæld en fyldig frugtrigdom med peber-undertoner. Dette giver ofte svagt aromatiske vine, med en frugtagtig duft der besidder en god krop, men ikke megen farve. I Spanien dyrkes Garnacha især i nord og øst, og den er særligt vigtig i områder som Rioja (hvor den ofte blandes med Tempranillo), Navarra, Cariñena, La Mancha, Peñedès, Somontano, Tarragona, Utiel-Requena og sidst, men ikke mindst Priorat. Det er i Priorat at Garnacha yder noget af sit ypperste, og der er mange beviser fra dette område på, at Garnacha kan lægge ryg til store, dybe, mørke og kraftige rødvine. Udenfor Spanien og Frankrig har Grenache's evne til at modstå tørke og varme gjort den meget populær i den nye vinverden. I Californien er Grenache den tredjemest plantede sort og i Australien forsøger en flok meget ambitiøse producenter at bruge den til flotte vine i områder som f.eks. Barossa Valley. Til sidst skal det nævnes at Grenache's mangel på farve har gjort den populær til rosévine, og f.eks. er den berømte vin fra Tavel i Frankrig skabt på denne drue. |
Synonyms: Grenache Noir, Garnacha Tinta, Garnacha, Cannonau, Cannonau de Sardegna, Tocai Rosso, Vernaccia Nera. |