Wine LibraryMuscat
Muscat er ikke, som man ellers skulle tro, navnet på en enkelt grøn druesort. Faktisk er den en hel familie af druer, hvor nogle er meget gode (Muscat Blanc à Petit Grains) og andre kloner er af ringe kvalitet (f.eks. Muscat Hamburg). Druernes farve kan også variere mellem lys grøn og mørkeblå. Her vil vi dog koncentrere os om det man generelt kalder en Muscat drue, nemlig en ældgammel grøn sort. Muscat er formentligt den ældste kendte drue i verden. Den blev formentlig bragt til Frankrig af grækerne og den var højt skattet i Languedoc-Roussillon allerede i 1300-tallet. I Piemonte er det den ældste dokumenterede druesort og i Tyskland var den kendt som Muskateller allerede i 1100-tallet. Muscat druen er en lille rund drue, der besidder en god krydret smag og en antydning af orangeblomster. Det er en sart plante, der er ret følsom overfor sygdomme, men som alligevel er verdens tolvte mest plantede drue. Traditionelt bruges den til søde, lyse og krydrede appelsinsmagende dessertvine, som i f.eks. Piemonte, Grækenland, Spanien og store dele af Frankrig. I Piemonte laves der tillige en sød boblende vin (Asti Spumante) på denne drue. I Frankrig er man dog også begyndt at lave tørre hvidvine, som er er gode og lette oplevelser for ganen. Muscat druen (i sine mange former) dyrkes i dag over det meste af verden. Dette gælder fra de fleste vinproducerende lande i Europa til U.S.A., Argentina, Australien og til de tidligere Sovjetrepublikker som Rusland, Ukraine, Kasakhstan osv. Kvaliteterne er svingende fra klon til klon og fra land til land. |
Synonyms: Muscat, Muscat Blanc, Muscat Blanc à Petit Grains, Muscat d'Alsace, Muscat Hamburg, Muscat of Alexandria, Muscat Romain, Muscat Ottonel, Moscato, Muscat Frontignan, Muskateller, Muscat Canelli, Moscadel, Musdakel, Muscadello, Moscatel do Duoro, Moscatel Roxo, Moscatel de Setúbal, Orange Muscat, Gulabi, Zibibbo. |
|
|
|
|