click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Riesling

Denne grønne drue er vel nok verdens mest undervurderede druesort. Riesling er en tysk drue, som i betragtning af dens alsidighed og hvor længe dens vine kan leve, må betegnes som en ædlere drue end selv Chardonnay. Druen har en uforlignelig stil og den er tillige i stand til at afspejle den jord den har vokset på. I 1960'erne og 1970'erne blev Riesling nærmest i skældsord fordi der blev lavet enorme mængder ligegyldige vine af vekslende og ofte tvivlsom kvalitet.
  I slutningen af 1800-tallet var den tyske Riesling ellers lige så værdsat og kostbar som de store franske rødvine. Men mange producenter lavede, op gennem 1900-tallet, vine med alt for megen restsukker og da Riesling samtidig har et ret lavt alkoholindhold og ikke har det godt med egetræ, er dens popularitet faldet voldsomt.
  Riesling planten er kendetegnet ved et hårdt ved, som gør at de i særlig grad tåler kulde. Hertil kommer at den besidder kompakte klaser med små druer, der gør den modtagelig for ædel råddenskab. Druerne modnes temmelig tidligt og den har det bedst i køligt klima, hvor den kan få en langsom modningstid, så der kan opnås maksimal smag og en fast syre. Alle Riesling vine er kendetegnet ved en kraftig, skarp aroma der kan beskrives som blomster, stål, honning og alle mulige mineraler fra de enkelte vinmarker. Druens markante aroma er normalt nøje afstemt med Rieslings naturlige skarphed.
  I Tyskland og Frankrig har man sikkerhed for at druen har været kendt siden 1400 tallet i Rheingau og Alsace. Den klassiske store tyske Riesling er ofte vine med varierende sukkerindhold, der sagtens kan konkurrere med Sauternes. Tyskerne har endda lavet et system der tydeligt fortæller hvor meget sukker der er tilbage i den enkelte vin. I Alsace laves der derimod tørre, aromatiske madvine på Riesling druen. Det er ofte vine med en karakteristisk fristende parfume og en smag, der er knastør og indeholder en god mængde alkohol (op til 12%).
  Riesling dyrkes også i Østrig, Schweiz, Friuli, Alto Adige, Slovenien, Ungarn, Bulgarien, Rumænien og mange andre steder i Europa. Druen har dog skabt store resultater udenfor Tyskland i f.eks. Australien, New Zealand og Californien. De australske Riesling vine har en meget større krop og alkoholstyrke end andre, men de bedste af dem har deres egen skarpe og citonduftende stil, som kan klare årtier på flaske. I New Zealand udviser druen en stor elegance og fremragende syre, men det er i Californien at druen på det seneste har vist stort potentiale. De californiske Riesling vine kan være alt fra meget søde dessertvine til tørre madvine. Det der har gjort dem berømte er dog de særlige let perlende, syrlige og meget sprøde hvidvine, som visse producenter har frembragt.

Synonyms: Riesling, Rhein Riesling, Weißer Riesling, Riesling Renano, Rizling Rajinski, Rhine Riesling, Johannisberg Riesling, White Riesling, Petit Rhin, Riesling Italico.