click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Sangiovese

Denne blå drue regnes som Italiens nationaldrue og den dækkede hele 10% af landets vinmarker i 1990. Selve vinstokkene stammer formentligt fra Toscana og navnet (som betyder Jupiters Blod) tyder da også på at den er ældgammel. Tidligere havde man dog en del problemer med Sangiovese, fordi man ikke kunne tæmme dens skarphed. Det lykkedes dog i 1880'erne da man opfandt Chianti vinen ved at blande Sangiovese med Canaiolo Nero. I dag er lagring på egefade en udmærket måde at tæmme druens skarphed på.
  Sangiovese modner langsomt og sent. I gode år giver den alkoholiske og længelevende vine, men i kølige år giver den sene modning problemer med højt syreindhold og hårde garvesyrer. Hvis man lader planten give et højt udbytte bliver vinens syrlighed understreget og farven lysnes, ligesom vinen har let ved at oxidere og blive brun i en ung alder. Sangioveses skaller er ret tynde og det gør den modtagelig overfor råd, især i kølige og fugtige år. Hertil kommer at Sangiovese ofte har en følsom struktur, og mangler lidt kød, som man så må opnå ved at blande den med andre sorter. Generelt er Sangiovese nem at genkende på en meget kraftig og typisk, lidt jordagtig duft.
  Toscana er Sangioveses højborg hvor den især anvendes i vine som Brunello di Montalcino, Chianti, Vino Nobile di Montepulciano og alle de forskellige supertoscanere, hvor druen ofte blandes med Cabernet Sauvignon eller Merlot. I Umbrien er Sangiovese også vidt udbredt og den giver især gode resultater i Torgiano. Der er dog også flere og flere producenter i Umbrien, som forsøger at kopiere supertoscanerne ved at blande Sangiovese med internationale druer. Ellers kan man finde både gode og dårlige Sangiovese vine overalt i Italien fra Campania i syd til Lombardiet og Valpolicella i nord.
  Udenfor Italien er Sangiovese især anvendt i Mendoza i Argentina, men den vin der skabes der har ikke mange lighedspunkter med den italienske vin. I Californien blev Sangiovese populær sidst i 1980'erne og siden har man plantet intensivt i Napa Valley og Sonoma County. De første resultater fra disse områder tyder godt, fordi de besidder balance og struktur og nogle af dem har den blomsteragtige aroma, der kan genkendes fra Chianti og Brunello di Montalcino.

Synonyms: Sangiovese, Prugnolo Gentile, Morellino, Brunello, Niellucio.