Sauvignon Blanc er en af verdens mest udbredte og berømte grønne druesorter, og den står bag både søde og tørre hvidvine overalt i verden. Druen stammer oprindeligt fra Bordeaux i Frankrig, hvor dens hyppigste blandingspartner er Sémillon. Den står bag mange tørre almindelige hvide Bordeaux vine, men den er især kendt for sine tørre resultater i Entre-Deux-Mers, Graves og de søde fra Sauternes. Druens øjeblikkelige popularitet skyldes dog især resultater i Frankrigs Loire dal og New Zealands Marlborough. Sauvignon Blanc er genetisk stamfader til Cabernet Sauvignon og de har da også en særlig urteduft til fælles. Ellers er Sauvignon Blanc kendt for sin let genkendelige og gennemtrængende duft der indeholder nuancer af græs, moskus, stikkelsbær og asparges. Vinens smag matcher ofte duftens nuancer i en flot symfoni af spændstig mundrensende syre og frisk frugt. Flere producenter har haft succes med at lagre Sauvignon Blanc på egetræsfade, og disse vine skal helst modne et par år på flaske. Generelt er de fleste vine på denne drue friske og sprøde vine der skal drikkes unge. Det er en meget kraftigt voksende plante der gror så voldsomt, at hvis den ikke beskæres, når den ikke at producere modne druer. Det har givet problemer i både Loire og New Zealand, fordi vinen på sådanne vildtvoksende stokke, smager forfærdeligt. Sauvignon Blanc sætter knopper efter ¤Sémillon¤, men den blomstrer før og det har gjort at planten er særligt modtagelig overfor meldug og sort råd. Derfor er man nød til at sprøjte ret ofte for at kunne dyrke Sauvignon Blanc. Heldigvis er druerne også modtagelig overfor den ædle råddenskab botrytis, som giver de søde vine fra især Sauternes. I Loire møder man hyppigst de reneste Sauvignon Blanc vine, som især stammer fra Pouilly-Fumé og Sancerre. Det er ofte kraftfulde og aromatiske hvidvine, som altid er tørre og sprøde. I resten af Frankrig findes druen især i Anjou / Saumur, men den har også bredt sig til Chablis. På den anden side af Alperne skaber italienerne gode hvide vine i Friuli og Alto Adige, hvor vinene begge steder udviser en fin frugt og renhed. Ellers findes druen især i lande som Slovenien, Serbien, Rumænien, Moldova, Spanien og Østrig. Sorten dyrkes også i sydligere europæiske egne helt ned til Israel, men vinen har en tendens til at få en uheldig olieret smag hvis klimaet er for varmt. Udenfor Europa er det især i New Zealands Marlborough provins at druen har fået stor succes. Det er faktisk for køligt til druen her, men det tvinger den til at udvikle et ekstra lag i skallen, som giver en særlig god smag. Udover nyslået græs og stikkelsbær opnår druen her ofte en duft med masser af citrus, asparges, hyld og et eksotisk pift (f.eks. lichi). Der fremstilles også rigtig gode Sauvignon Blanc vine i Australien, Chile, Californien og Sydafrika. |
Synonyms: Sauvignon Blanc, Sauvignon, Blanc Fumé, Muskat Silvaner, Fumé Blanc. |