click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Chile

Chilensk vin er de sidste mange år gået frem i markedsandel på det danske marked, hovedsagelig gennem en stor eksport af gode og billige dagligdagsvine. Den nuværende succes blev grundlagt helt tilbage i 1850'erne, hvor nogle rige godsejere besluttede sig for, at de ville skabe en bedre vin end den, der kom ud af den lokale Pais drue. Godsejerne importerede kendte druesorter fra Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Alsace, og mange af stokkene kom fra de kendte franske slotte som er med i Grand Cru Classé en 1855.
  Det var før vinlusen lagde Europa vinmæssigt øde, og de eneste originale Cru Classé vinstokke i verden, findes således i dag i Chile, der aldrig har haft besøg af vinlusen. De upodede stokke er mere resistente overfor sygdomme, skal sprøjtes mindre og kan blive ældre end vore dages podede stokke. Allerede i 1870 producerede Chile vin nok til eksport, og de høstede stor anerkendelse og flere guldmedaljer i Europa. Deres eksport steg med vinlusens hærgen, men eventyret blev stoppet før det rigtigt kom i gang, af to verdenskrige og en depression. Da Europa igen var klar til at importere vin i 1970'erne, afholdt militærstyret med General Pinochet i spidsen, folk fra at købe chilensk vin, og det var således først i slutningen af 1980'erne, at der kom gang i eksporten igen. En chilensk vin vandt i 1987 vinolympiaden, og det satte gang i salget.
  Chile er et smalt og langt land på vestsiden af Andes bjergene. I nord er det gold ørken og i syd gør Antarktis kulde sig gældende. Det er sådan cirka i midten, omkring Santiago, at klimaet er perfekt til vinavl. Traditionelt var det Pais druen, der var plantet overalt, men med de mange og store investeringer i chilensk vinavl, har internationale druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec (Cot), Muscat (Muskat / Moscatel), Chardonnay og Sauvignon Blanc vundet indpas.
  Cabernet Sauvignon gør det særligt godt i Chile. Vinen får en helt særlig balance mellem kraft, frugt og elegance. Mange mener at flere af verdens allerbedste Cabernet Sauvignon vine kommer fra de chilenske vinmarker. Merlot giver ofte bløde og kødfulde vine, mens Malbec og Pinot Noir endnu ikke er slået igennem. De grønne druer domineres af Muscat, mens det er Chardonnay (både uden og på fad), som hovedsageligt eksporteres. Sauvignon Blanc fra Chile har store resultater de senere år og den chilenske udgave, kan sagtens konkurrere med resten af verden.
  De chilenske vinområder ligger i den centrale del af det langstrakte land og det største område hedder, sjovt nok, Central Valley. Det har underområderne Maipo Valley, Rapel Valley og Maule. Ellers er de største chilenske områder Aconcagua, Casablanca, Nuble, Chillan, Quillón og Bio-Bio.
  De fleste chilenske vine vi ser i Danmark i dag, er drikkeklare også selvom de kun er få år gamle. Officielt inddeler chilenerne ikke vinene i kvalitetsklasser, men aldersangivning på flasken giver ofte et hint om vinen. "Especial" er mindst to år gamle, "Reservado" mindst fire år og "Gran Vina" mindst seks år.

Regions Description
Aconcagua Amerikas højeste bjerg hedder Aconcagua og de...
Bio-Bio Dette område ligger syd for Central Valley og...
Casablanca Casablanca ligger syd for Aconcagua, og her u...
Central Valley Den centrale vindal i Chile kaldes for Centra...
Chillan Dette område ligger syd for Central Valley og...
Nuble Dette område ligger syd for Central Valley og...
Quillón Dette område ligger syd for Central Valley og...