Denne lille middelhavsø har ret specielle muligheder for vinavl. Klimaet er godt til vin og øen var det eneste land i Middelhavet, der ikke blev hærget af vinlusen i 1800-tallet. det giver muligheder for meget gamle og originale vinstokke, og på dem burde man kunne lave rigtig god vin. Det sker dog desværre sjældent. Før kommunismens fald var Sovjetunionen den største aftager af cypriotisk vin, og da unionen brød sammen, var der pludselig ingen aftager til vinen. Dertil kom at det blev forbudt at kalde øens hedvin for sherry, så også det marked var ødelagt. I dag er fire femtedele af Cyperns vinareal plantet til med Mavron (Mavro) druer. Det er en drue med masser af farve og garvesyre, aldrig elegant, men robust og alkoholrig. Sådan oplever man den dog sjældent. De cypriotiske vinbønder aflønnes efter sukkerindhold og det betyder, at de lader druerne sidde indtil de er overmodne. Det giver naturligvis meget søde vine med et lille frugtsyre indhold. Derudover er en voldsom overproduktion med til at skabe meget lette og bløde vine. De der høster Mavro druerne rettidigt, laver ofte ganske gode vine, der kan være meget spændende. I de senere år har flere bønder forsøgt sig med at plante Carignan, Grenache og Cabernet Sauvignon druer på øen, og det skal blive spændende at følge udviklingen i disse vine. |