Wine LibrarySpanien
I mange år havde danskerne vidst at spanierne dyrkede vin, men det var først i slutningen af 1970'erne og i begyndelsen af 1980'erne, at vinene for alvor begyndte at strømme til landet. På charterrejserne lærte danskerne den spanske vin at kende, som Vino Tinto og Vino Blanco. Område og klassifikation var ligegyldig,bare der var rigeligt af det. Det er først senere at navne som Rioja, Ribera del Duero, Cariñena, Navarra og Peñedes, har gjort sig gældende i Danmark, som i resten af verden. Den spanske vinhistorie går mindst 3000 år tilbage, hvor fønikerne landede i Cádiz og satte vinstokke (i dag fremstilles der mest Sherry i dette område). Romerne plantede vin hvor de kom frem, og selv da Spanien var underlagt maurerne (711 - 1492 e.k.) var der vinmarker - for druernes og saftens skyld naturligvis, selvom noget tyder på at visse kaliffer ikke var så nøjeregnende med Koranens forbud mod alkohol. I de næste mange hundrede år drak spanierne det meste af deres vin selv, og det var først da vinlusen lagde Frankrigs vinmarker øde i 1800-tallet, at man begyndte at eksportere vin og da mest til de tørstige franskmænd. Nogle år efter kom vinlusen over Pyrenæerne og så gik det ud over de spanske vinmarker, hvorefter vineksporten gik i stå. Da man havde fået ryddet op efter lusen kom første verdenskrig, depressionen, den spanske borgerkrig og Franco's fascistiske styre. Det var derfor først efter Franco's død i 1975, at der for alvor kom gang i en moderne spansk vinindustri. Årsagen var, at priserne i Bordeaux var blevet så skyhøje, at de internationale vinindkøbere så sig om efter billige vine af høj kvalitet og det fandt de i Rioja. Nogle spanske forretningsfolk havde forudset udviklingen og de havde få år før, investeret voldsomt i området. Da de udenlandske opkøbere kom, var der masser af god vin til lave priser, og det spanske vineventyr var i gang. Udviklingen blev forstærket i slutningen af 1970'erne da Miquel Torres fra Peñedes udfordrede franskmændene på fransk grund, i en dyst om hvem der lavede den bedste vin. Torres vandt over alle de store klassiske Bordeaux og Bourgogner, henviste Château Latour fra Pauillac til andenpladsen, og dermed viste en hel verden hvilke muligheder Spanien rummer. I dag er Spanien verdens tredjestørste vinland med en produktion, der er på godt halvdelen af det, der laves i Italien og Frankrig, men det areal der er udlagt til vin er langt det største. Der er plantet vin over det meste af landet, men i dag fremstilles det meste vin i Nordøst Spanien, Ebro Dalen, Galicien, Castilla-León, La Mancha, Levanten og på De Spanske Øer. Der er plantet mange flotte og ædle druetyper i Spanien, men det er først i de sidste 30 år at de har vist deres storhed. Dårlig pleje og gamle kældermetoder resulterede i dvaske og plumrede vine, men den moderne teknologi har vist hvor gode druerne reelt er. Den vigtigste blå drue i Spanien er Garnacha (Grenache) og det er samtidig den næstmest plantede drue i verden. 80% af dette står plantet i Spanien. Garnacha (Grenache) er normalt arbejdsdruen der står bag mængderne, men flere producenter har vist hvilken koncentreret og saftig vin man kan få fra gamle Grenache stokke. Ellers er Spaniens svar på franskmændenes Cabernet Sauvignon, druen Tempranillo. Det er denne drue der solo eller sammen med andre, giver sjæl og rygrad til langt de fleste af de bedste spanske rødvine. Tempranillo druen optræder under et utal af navne over det meste af Spanien. I de senere år har internationale blå druer som Cabernet Sauvignon og Merlot vundet større og større indpas i Spanien og det især i Navarra og Peñedes. Spaniens vigtigste grønne drue er Airén, der samtidig er den mest plantede drue i verden, og det på trods af at den stort set kun er plantet i Spanien. Langt det meste af den spanske Vino Blanco er lavet på Airén, men det er en beskeden drue, der ikke fører sig frem på etiketten. Ellers er de vigtigste grønne druer Albariño og Verdejo, der begge er ædle druer der kan sammenlignes med de allerbedste i verden. Der har dog i de senere år været plantet mere og mere Chardonnay og Sauvignon Blanc i Spanien. |
Denominacion de Origen (DO) |
Den spanske DO klassifikation kan umiddelbart... |
Denominacion de Origen Classificada (DOCa) |
Denne klassifikation blev introduceret i 1991... |
Gran Reserva |
Ifølge den spanske vin lov må disse vine kun ... |
Reserva |
Den røde Reserva skal tilbringe tre kalenderå... |
Vino Comarcal |
Dette er spaniernes modstykke til den franske... |
Vino de Crianza |
Dette er vin der er lagret på egetræsfade og ... |
Vino de la Tierra |
Vino de la Tierra er vine fra områder, der ve... |
Vino de Mesa |
Vino de Mesa er ordinær bordvin fra Spanien, ... |
Vino Joven |
Vino Joven betyder "ung vin", og det er da og... |
Årgangstabel Spanien |
Nedenstående skema giver et nyttigt fingerpeg... |
Castilla-León |
Dette område er det oprindelige Spanien og de... |
De Spanske Øer |
De spanske øer er ikke videre berømt for dere... |
Ebro Dalen |
Ebro floden har sit udspring oppe i baskerlan... |
Galicien / Nordvest Spanien |
Dette område ligger ud til Atlanterhavet og d... |
La Mancha |
La Mancha ligger i det centrale Spanien, lige... |
Levanten |
Denne kyststrækning mellem Valencia og Alican... |
Nordøst Spanien |
Det nordøstlige Spanien dækker over det meste... |
Sherry / Jerez / Xérès |
Sherry er en fællesbetegnelse for de forstærk... |
|
|
|
|