Dette område er Castilla-León's stjernedistrikt og her yder Tempranillo druen sit yderste. Det er dog Cabernet Sauvignon druen der gjorde området berømt. Vega Sicilia hedder den vin, som i første omgang vakte genlyd over hele verden. Det er i dag Spaniens fornemmeste vinnavn, og en af verdens bedste vine. Med en stor portion gamle vinstokke og et lille udbytte får man her vine, med en utrolig holdbarhed. En moden Vega Sicilia Unico har cedertræ, tobak, chokolade, krydderier og frisk frugt i en fornem harmoni. Den lagres ti år på fad før den frigives, og det har været med til at gøre den til en legende. Mærkeligt nok blev ingen af naboerne inspireret til at lave noget lignende, men fortsatte med at producere deres landvin, som blev drukket på stedet. Indtil midt i 1980'erne lå det meste af Ribera del Duero således hen i mørke, og langt det meste blev fremstillet af kooperativer til lokalt brug. Vinhuset Pesquera fik sig dog kæmpet ud af glemslen, ved hjælp af Julio Iglesias som fortalte den ganske verden, at det var verdens bedste vin. Da Robert Parker samtidig sammenlignede vinen med de store Bordeaux vine, var deres lykke gjort. Robert Parker spillede dog også en anden rolle i områdets udvikling. En ung dansker Peter Sissek var blevet uddannet på Landbohøjskolen og videreuddannet hos sin onkel, der har et vinslot i Bordeaux. Han så mulighederne i Ribera del Duero, og blev kældermester hos en producent, som han lynhurtigt bragte blandt områdets førende huse. Derefter blev han freelance, og han fandt tre marker med gamle stokke, som han så købte druerne fra. Han trådte druerne med sine egne fødder og passede vinen vinteren over, og i det tidlige forår tappede han et par flasker af den unge vin, og tog op til sin onkel i Bordeaux. Robert Parker var i området samtidig og han fik en flaske. Han kunne lide den og han gav den næsten maksimumpoint. Peter måtte se at finde et navn til vinen, og da hans onkel kaldte ham Pingus, kom vinen til at hedde dette. Herefter gik det meget stærkt og Pingus er i dag Spaniens dyreste vin. Området vrimler nu med visionære vinmagere og den generelle kvalitet er steget adskillige cru'er. Priserne er desværre steget endnu mere, og disse vine er ofte uanstændigt dyre. Druen de bruger er Tinto del Pais, der også kaldes Tinto Fino og som i bund og grund er en klon af Tempranillo. Druen dominerer helt vinene og på grund af de ideelle forhold skabes der en elegant balance mellem syre og sukker, som gør at druen i modsætning til de erfaringer man har i Rioja, kan stå alene. De internationale druer som Merlot og Cabernet Sauvignon må i dag kun plantes i distriktet, hvis det er sådanne stokke man lige har hevet op. I Ribera del Duero produceres der kun rødvin og en smule rosé, og de bedste rødvine har et fantastisk lagringspotentiale og det er med til at skaffe international opmærksomhed. Mulighederne har altid været der, for beliggenheden er ideel. Det er højland med varme dage og kolde nætter. Jorden indeholder masser af limsten og kalk, og den bedste jord ligger langs flodens bredder. Der er ingen tvivl om at dette område vil forblive som et af verdens topvindistrikter, men der er heller ingen tvivl om at de må lære at prisfastsætte deres vine mere realistisk. |
Ribera del Duero is in the region Castilla-León i Spanien. |