Portugal har en lang og traditionsrig vinhistorie bag sig. Hvornår de første vinplanter blev sat i landet er højst usikkert, men man ved med sikkerhed, at der blev produceret vin på romertiden, og at produktionen nogle steder fortsatte, selv efter de muslimske maurere havde erobret store dele af landet. Der blev allerede i 1100-tallet eksporteret vin til tørstige englændere og Portugals position som en af Europas vigtigste vineksportører blev cementeret i de efterfølgende århundreder, specielt gennem samarbejde med englænderne. Briterne gjorde alt for at undgå at købe fransk vin, og det gav Portugal en chance de udnyttede dygtigt. I 1800-tallet gjorde Vinlusen dog en ende på denne æra, og da man endelig langt om længe havde fået problemet under kontrol, var efterspørgslen borte. For portugiserne blev starten af 1900-tallet en slags restitutionsperiode, der blev afløst af diktator Salazars tanke om store vin-kooperativer, som skulle effektivisere produktionen. Rødvinene blev syreholdige, slappe og den generelle kvalitet var særdeles lav. Siden gik det en smule fremad, og i 1960'erne var Danmark den største aftager af portugisisk vin - mere end hver anden flaske på de danske borde var fra Portugal. I dag er kvaliteten klart stigende, men desværre for portugiserne, ser det ikke ud til at gå hurtigt nok. Lande som Argentina, Australien og Chile konkurrerer i det samme markedssegment som portugiserne, men de er langt mere effektive. De oversøiske marker er større og bedre drevet, og derfor kan de levere vine af god kvalitet til få penge, hvilket Portugal har svært ved at konkurrere med. Selvom Portugal er et af de ti mest vinproducerende lande i verden, er det ikke mange af landets vine, der nyder international respekt. Landet er mere kendt for sin Portvin og sin enorme kork produktion. Over halvdelen af verdens kork vokser i Portugal, og næsten alt sammen fås fra de korkege, der vokser i Alentejo. Portugal indtrådte i EU i 1986, men har alligevel formået at bibeholde deres vinmæssige særpræg. De har stadig deres egne skikke og arbejder med omkring 200 forskellige druesorter, hvoraf næsten ingen nyder international respekt. På hvidvinssiden bruger de især mystiske sorter som Arinto, Antao Vaz, Assário (Palomino), Avesso, Boal, Cercial (Sercial), Encruzado, Fernão Pires, Galego, Malvasia Fina (Malvasia Blanc), Moscatel de Setúbal (Muscat), Rabo de Ovelha, Roupeiro, Talia (Trebbiano), Tamarez d'Algarve (Roupeiro), Verdelho, Viosinho og Vital, men mere internationale druer som Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling og Sauvignon Blanc, er begyndt at vinde frem. Rødvinene fremstilles ligeledes mest på lokale sorter, og nogle af de mest anvendte er Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Baga, Bastardo (Trousseau), Carignan, Graciano (Tinta Miúda), Moreto, Mourisco Tinto, Tinta Negra Mole, Periquita, Ramisco, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tourriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo) og Tourriga Francesca. Som alle andre steder er internationale sorter som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Syrah også på fremmarch i Portugal og mon ikke det vil presse mange af de lokale sorter i baggrunden. Det er egentlig synd, for det er ikke de lokale sorters skyld at vinene ikke altid er lige gode, men i stedet den manglende teknik, som vinbønderne kan præstere. Der opereres med 4 kvalitetsklasser: Vinho de Mesa, Vinho Regional (VR), Indicacão de Provenienca Regulamentada (IPR) og Denominacão de Origem Controlada (DOCp). Derudover har vi valgt at dele Portugal op i 11 underområder, nemlig Algarve, Alentejo, Azzorerne, Beiras, Estremadura, Madeira, Portvin, Ribatejo, Rios do Minho, Terras do Sado og Trás-os-Montes. |