click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna ligger i den nordlige del af Italien og provinsen er langt mere kendt for sine gastronomiske bedrifter, end for sine vinøse udfoldelser. Især området omkring hovedbyen Bologona er et af Europas madtempler, med stribevis af fantastiske restauranter. På vinsiden er Emilia-Romagna mere berygtet end berømt, for at producere masser af kvantitet frem for kvalitet. Det er generelt mængden der tæller og det kan smages. Områdets mest kendte vin er den mousserende Lambrusco der fremstilles på Lambrusco druen. I Danmark kendes denne vin ofte som en sød, lyserød vin der gør sig til ungdomsfester. Dette skyldes en effektiv markedsføring, som op gennem 1970'erne gjorde denne mousserende vin til vinens svar på Coca-Cola. Alle drak Lambrusco, men som så meget andet blev vinen på et tidspunkt yt, og i dag har den et decideret dårligt ry.
  Årsagen skal sikkert findes i de store mængder (over 100 he./ha.) kønsløs vin, der blev produceret på sodavandsmetoden (ved tilsætning af kulsyre) og blev hentet i Tyskland til 6 kr. literen. Denne vin var og er ikke garant for kvalitet, men der findes faktisk ganske anderledes og mere interessante vine på Lambrusco druen. Der er i dag fire DOC vine på Lambrusco, nemlig Lambrusco Di Sorbera, Lambrusco Grasparossa Di Castelvetto, Lambrusco Reggiano og Lambrusco Salamino Di Santa Croce. Disse vine adskiller sig fra de kedelige søde og lyserøde vine på adskillige punkter. For det første dannes kulsyren i flasken og vinen er lukket med en rigtig champagne prop, hvilket er i modsætning til den plastikprop, der anvendes i de billigere versioner. For det andet kan vinens farve variere fra lys over rubinrød til violet og den kan være alt fra sød til knastør. Det er typisk en behagelig tørstslukker, med en nydelig duft af hindbær og som med sin bitre eftersmag, er en fin ledsager til friske jordbær en varm sommerdag.
  Emilia-Romagna er dog andet end Lambrusco og der fremstilles også adskillige udmærkede hvidvine i området. Den mest kendte er Albana di Romagna (som i 1987 opnåede DOCG status), men også Bianca di Scandiano, Colli Bolognesi, Colli Piacentini, ¤Monterosso Val D'Arda/¤, Trebbiano di Romagna og Trebbiano Val Trebbia kan nævnes. De traditionelle grønne druer er Albana, Pignoletto, Trebbiano, Malvasia Blanc, Moscato (Muscat) og Ortrugo, men også mere internationale sorter som Riesling, Sauvignon Bianco (Sauvignon Blanc) og Chardonnay vinder frem.
  På rødvinssiden kan Emilia-Romagna deles op i to. Den vestlige del (Emilia) har mange lighedspunkter med Lombardiet, og mange af vinene minder om vine fra Oltrepo Pavese. Disse vine fremstilles på druerne Bonarda, Barbera og Croatina, men i områder som Pinot Nero (Pinot Noir), Cabernet Sauvignon og Merlot frem. Den østlige del (Romagna) anvender hovedsagelig Sangiovese og vinene smager generelt som en blanding mellem Toscanas jord og Venetos frugt. De bedste af disse vine fremstilles i Sangiovese Di Romagna. Colli Bolognesi er i øjeblikket det mest progressive område i Emilia-Romagna, og her er det internationale sorter som Cabernet Sauvignon og Merlot der driver udviklingen, mens den traditionelle Barbera glider i baggrunden.

The region Emilia-Romagna is in Italien.