Piemonte ligger i det nordvestlige Italien, på samme breddegrad som Bordeaux i Frankrig, og med alperne som den nordlige grænse. Piemonte betyder da også "for foden af bjergene" og det er i dette bakkede terræn for alpernes fødder, at nogle af Italiens og verdens bedste rødvine fremstilles. Vinfremstillingen i Piemonte går langt tilbage og det var ganske sikkert grækerne, der startede den organiserede vindyrkning i området. I romertiden var området allerede berømt for sine vine, men efter romerrigets fald gik produktionen stærkt tilbage på grund af invasioner og krige. Først i middelalderen begyndte der igen at dukke skrifter op, der beretter om en fremragende druesort kaldet Nubiola, hvilket formentligt er identisk med vore dages Piemontes mest ædle drue Nebbiolo. Netop den blå Nebbiolo opnår i Piemonte sit ypperste og giver helt fantastiske rødvine, med toner af violer og trøfler, og som samtidig kan lagre meget længe. At Nebbiolo er den vigtigste drue i området er let at forstå, når man ser hvad topvinene fra Barolo og Barbaresco koster, men det er faktisk glimrende alternativer i andre klassifikationer som f.eks. Langhe og Fara. Hvis vi bliver ved rødvinene, er Barbera den næstmest kendte drue fra Piemonte og den giver friske, frugtfyldte vine med toner af ymer og kirsebær. De bedste Barbera vine kommer som regel fra ¤Barbera d'Alba/¤, ¤Barbera d'Asti/¤ eller Barbera del Monferrato. Den sidste blå drue man ofte støder på fra Piemonte er Dolcetto, der giver friske og syrerige vine, der skal drikkes helt unge. Udover disse tre druer, dyrkes der en mængde forskellige blå druer i Piemonte, og man kan sagtens støde på sorter som Cabernet Sauvignon, Bonarda, Freisa, Brachetto, Grignolino, Neretto, Avarengo og mange, mange flere. Selvom Piemonte helt klart er mest berømt for de fantastiske rødvine, fremstilles her også lidt hvidvin af glimrende kvalitet. Området er berømt for de Cortese baserede vine fra Gavi, men de er faktisk langt mindre spændende end Arneis fra Roero, som med sin friske syre og aspargestoner, ofte er gode oplevelser. I Langhe produceres der også glimrende vine på Chardonnay og Sauvignon Blanc, og man kan også tit støde på vine fremstillet på Moscato Bianco (Muscat) og Erbaluce. Udover de stille hvide vine er Piemonte berømt for sine søde mousserende vine fra Asti og ¤Brachetto d'Acqui/¤. |
The region Piemonte is in Italien. |