Wine LibrarySardinien / Sardegna
Sardinien hører under Italien og af flere bliver øen beskrevet som et kontinent i mini format. Klimaet er generelt varmt fordi øen befinder sig i Middelhavet og ofte påvirkes klimaet af varme nordafrikanske vinde. Men på samme tid er der masser af bakker og bjerge på øen, og da der er vand hele vejen rundt, bliver klimaet mildnet, så der ikke bliver alt for varmt til vinavl. Økonomien på Sardinien er relativt uudviklet og de betydeligste indtægter på øen kommer fra landbrug og turisme, samt masser af statsstøttede udviklingsprojekter. Vinavlen har naturligvis en betydning som en del af landbrugserhvervet, men Sardinien er først sent kommet i gang med at omlægge fra kvantitet til kvalitet, og derfor er erhvervet i krise og meget af det der produceres går til den lokale naturalieøkonomi. Når det er sagt, må man også sige at udviklingen er kommet i gang, og der har aldrig før været så mange kvalitetsvine fra Sardinien, som der er nu.
Sardiniens placering har betydet at øen gennem hele historien har levet en omskiftelig tilværelse. Allerede fra omkring år 1000 før Kristus, har man kilder der viser, at forskellige folkeslag bedrev handel og sloges om øen. Alle mulige folkeslag fra fønikerne over etruskerne, kartagenienserne, romerne, vandalerne, byzantinerne, araberne, aragoneserne og østrigerne har gennem historien haft magten øen. Den omskiftelige historie har betydet at øen har en kompleks vinstruktur, for hvert folkeslag medbragte deres egne traditioner, produktionsmetoder og druer. Der er mange eksempler, men f.eks. fremstilles der under DOC Vernaccia di Oristano oxiderede vine som afgjort er inspireret fra den spanske Sherry produktion og den spanske Pais drue er basis druen for klassifikationer som Monica di Sardegna. Et andet eksempel er indflydelsen fra Grækenland, som har betydet at druesorter som Malvasia Blanc og Greco Nero findes mange steder på øen, og indflydelsen fra det italienske fastland ses i form a områder som Arborea hvor der laves vine på sorter som Trebbiano og Sangiovese.
Den historiske indflydelse fra mange folkeslag har betydet at der i dag fremstilles der mange forskellige typer vin på øen og det i meget varierende kvalitet. På rødvinssiden er det Cannonau (Grenache) i form af vinene fra DOC Cannonau di Sardegna og Carignano (Carignan), specielt fra DOC Carignano del Sulcis der fører an, men derudover dyrkes lokale sorter som Bovale, Greco Nero, Monica (Pais), Pascale di Cagliari og Giró på øen. Internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc , Carmenère og Sangiovese har naturligvis også gjort deres indtog, men indtil videre er de lokale sorter de dominerende. På den hvide side er det Vermentino (Rolle) specielt fra DOCG Vermentino di Gallura som giver de bedste vine fra Sardinien. Derefter kommer lokale sorter som Torbato, Trebbiano, Malvasia Blanc, Moscato (Muscat), Nasco, Semidano og Vernaccia, mens internationale sorter som Chardonnay og Sauvignon Blanc endnu ikke er særligt udbredt. Som det fremgår af ovenstående er der mange sorter på Sardinien som udelukkende findes og dyrkes der, og de internationale sorter har endnu ikke vundet indpas i større stil. Man kunne håbe at de mange lokale specialiteter er Sardiniens vej ud af krisen, men desværre er kvaliteten generelt lav og det er ikke nok at være speciel, for at kunne eksportere sin vin. På den anden side har områder som Carignano del Sulcis, Cannonau di Sardegna og Vermentino di Gallura.
Udover de normale rød- og hvidvine som man kender alle vegne fra, har Sardinien en lang tradition for søde og forstærkede (Liquoroso) vine, og en stor del af øens DOC områder er udelukkende for sådanne vine. De bedste og mest interessante kommer fra Vernaccia di Oristano, men der laves lignende vine på lokale sorter i områder som Nasco di Cagliari, Moscato di Sorso-Sennori, Monica di Cagliari, Malvasia di Boca og Giró di Cagliari. Kvaliteten er meget svingende, men de bedste vine er rene perler som snildt kan leve op til internationale standarder. |
The region Sardinien / Sardegna is in Italien. |
|
|
|
|