Italiens mindste region, Valle D'Aosta, ligger i det nordvestlige hjørne af Italien. Ud over at grænse op til Piemonte danner de schweiziske og franske alper en naturlig afgrænsning af området. Dette alpelandskab giver et forholdsvist køligt klima og naturligvis et særdeles smukt landskab, hvor man blandt andet har udsigt til Vesteuropas højeste bjerg, Mont Blanc og store bjerge som Gran Paradiso og Matterhorn. Det er dog også hovedsageligt skiturister og bjergvandrere der kender til området, idet vinproduktionen er yderst beskeden. Regionens turister konsumerer sammen med de lokale hele produktionen, og det er således næsten umuligt at købe vin fra Aosta dalen udenfor regionen. Vinproduktionen er fordelt på ca. 650 ha., og produktionen ligger i omegnen af 18.000 hl. I 1985 blev regulativet ændret så regionen i dag kun har en enkelt DOC ¤Valle d'Aosta/¤ der indeholder syv subzoner, og ingen IGT-vine. Der er seks kooperativer i regionen og disse står samlet for næsten 80 pct. af vinproduktionen, men antallet af private producenter er dog stigende. Langt størsteparten af områdets produktion er rødvin (ca. 80%) og stort set resten er hvidvin, da der kun produceres små mængder rosé og mousserende vin. Regionen er tosproget med fransk som alternativ til italiensk og dette giver sig til udtryk i udvalget af druesorter. Det karakteristiske ved vinproduktionen i Aosta er, at vinmarkerne er placeret højt og stokkene vokser helt oppe i 900 meters højde. Langt de fleste af vinene er hverdagsvine og kun enkelte kan lagres. Hvidvinsproduktionen er mest succesfuld i dalen, fordi de grønne druer er specielt glade for det kølige klima i højderne. Især druer som Müller-Thurgau, Pinot Gris og Chardonnay har det rigtigt godt, og i 2002 fik en Chardonnay vin områdets første tre glas i den italienske vinbibel Gambero Rosso. Herudover anvendes sorter som Petite Arvine og Prié Blanc. Aosta har tilhørt både Italien og Frankrig, og det afspejles i de blå druer der vokser i regionen. Blandt de italienske druer er det de samme, som hos naboen Piemonte, der dominerer og der vokser meget Dolcetto, Barbera og Nebbiolo (lokal betegnelse: Picoutner) i Aosta. De bedste Nebbiolo vine fra dalen, kan faktisk konkurrere med mange af de gode Nebbiolo vine der fremstilles i netop Piemonte. Den franske indflydelse afspejles i, at der er plantet meget Gamay, Syrah, Grenache og Pinot Noir i Aosta. De fleste af disse druer har faktisk vist ganske gode og interessante resultater i dalen. Til sidst skal det nævnes, at her vokser mange specielle og internationalt uinteressante sorter som f.eks. Fumin og Petit Rouge. Den mest kendte er den særegne Petit Rouge, hvis vin på mange måder minder om vin på Nebbiolo, men den er mere frugtig, bærfyldt og lettere tilgængelig end denne. Det er vanskeligt at dyrke vin i højderne, og det gør vinene dyre. Det betyder at vi formentlig ikke kommer til at se megen vin fra Aosta i Danmark i fremtiden. |
The region Valle D'Aosta is in Italien. |