Dette lille DOC område ligger ud til kysten i Toscana, syd for storbyen Livorno. Bolgheri er et yderst dynamisk område, hvor der siden starten af 1970'erne er blevet produceret fremragende vine og det var her begrebet "Supertoscaner" blev opfundet. Tidligere var vinene fra Bolgheri kendt for at være letbenede og kedelige, men i 1942 plantede en Marchese Cabernet Sauvignon på en mark højt oppe i bakkerne (350 meter over havet). Det var første gang man fandt på, at plante andet end de traditionelle sorter, og i de følgende årtier glædede Marchesen sig over sin vin, som han og vennerne konsumerede selv. I 1968 besluttede Marchesen sig til at få en ønolog til at tage sig af vinen, for at opnå en kvalitet der kunne sælges. Da markerne var fyldt med sten, blev vinen døbt "Sassicaia", hvilket betyder "den stenfyldte mark". I 1978 blev den verdensberømt, da den i en stor blindsmagning vandt over samtlige konkurrenter inklusive de store Bordeaux vine og dermed var begrebet supertoscaner skabt, som en betegnelse for vine dyrket i Toscana, hovedsageligt på udefrakommende druesorter og med lav klassifikation (IGT, VdT), som følge af brugen af disse druesorter. Den store succes for Sassicaia har siden starten af 1980'erne, trukket masser af vinøse eventyrere til sig, og i dag skabes vidt forskellige klasse vine her. Indenfor DOC'en fremstilles der tre forskellige hvidvine: To typer enkeltsorts vine på hhv. Vermentino (Rolle) og Sauvignon Blanc og så blandingsvinen Bianco, der består af 10-70% Trebbiano, 10-70% Vermentino (Rolle) og 10-70% Sauvignon Blanc. Den store dynamik i området og de meget lempelige blandingsregler gør, at vinene smager ganske forskelligt, men generelt er de dyre, og besidder god kvalitet. Udover de hvide DOC vine har visse producenter endnu en gang udfordret reglerne, ved at lave fremragende hvidvine på sorter som Pinot Bianco (Pinot Blanc), Pinot Grigio (Pinot Gris) og Clairette, og så flaske dem som IGT eller VdT. Under DOC Bolgheri laves der også rosé (på 10-80% Cabernet Sauvignon, 0-70% Merlot og 0-70% Sangiovese, samt 0-30% andre sorter) og sød Vin Santo, men det mest interessante er områdets rødvine. DOC Bolgheri blev skabt for at imødegå Sassicaia's succes, og i et forsøg på at tvinge de fremragende Supertoscanere ind i en appellation, besluttede man at de røde vine skulle indeholde 10-80% Cabernet Sauvignon, 0-70% Merlot, 0-70% Sangiovese og op til 30% andre sorter. Disse lempelige regler betyder naturligvis at vinene er meget alsidige og således umulige at beskrive generelt. Det eneste man kan være rigtigt sikker på er, at vinene er meget dyre, men det er ikke altid at kvaliteten i flaskerne står mål med den høje pris. Årsagen er til dels at Bolgheri området er udvidet meget og indenfor få år er arealet blevet tredoblet fra 200 til ca. 600 ha., og den heraf følgende kvantitets forøgelse har ikke kun haft positive konsekvenser. Som altid ved sådanne lejligheder inddrages mindre gode jorde i produktionen, og der kommer altid nogen til som gerne vil tjene penge på områdets succes. Derfor bør man gå efter kendte producenter, hvis man vil smage en virkelig god og autentisk Bolgheri. |
Bolgheri is in the region Toscana i Italien. |