click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Brunello di Montalcino

DOCG Brunello di Montalcino ligger syd for byen Sienna i det centrale Toscana, omkring den lille maleriske by Montalcino. Vinene herfra er, sammen med Barolo og Barbaresco fra Piemonte, de dyreste og absolut mest elitære af Italiens vine. Brunello di Montalcino er voldsomt dyre og herhjemme kan man normalt ikke få en dråbe for under 200 kr. pr. flaske. Det man betaler de mange penge for, er vine baseret på en Sangiovese klon kaldet Brunello. Dette navn for klonen optræder første gang i 1842 og i 1856 blev disse brunello druer anvendt solo i en vin, og i de følgende årtier blev vinene mere og mere populære.
  Det var således berømte og dyre vine allerede da vinlusen kom på besøg i 1930'erne. Lusen blev en katastrofe og af de knapt 930 ha. Brunello der eksisterede i 1929, var kun 47 ha. tilbage i 1967. I 1967 besluttede producenterne at danne en forening for at beskytte, udvikle og sælge deres vine, og det gav bonus. Fra da af er det stort set kun gået op ad bakke for vinene, og i dag er der udlagt hele 1450 ha. til Brunello di Montalcino. Væksten afspejles også i producenternes tegnebøger, for i dag omsætter vinene alene for mere end 120 mio. euro (891 mio. kr.), mens de over 900.000 årlige vinturister lægger yderligere 68 mio. euro (505 mio. kr.) i området! Det har betydet at store virksomheder har købt vingårde op i området og bl.a. Coca Cola har investeret i en stor vingård for at kunne profitere på eventyret.
  Det der genskabte den store succes for Brunello i 1960'erne var, at det ældste Brunello hus (Biondi Santi) havde fundet flasker frem fra årgangene 1888 og 1891 og disse vine skabte stor opstandelse ved smagninger, da de viste sig at være i fuldt vigør endnu. I dag er det dog de færreste af vinene, der lever så længe. Den moderne vinforbruger har ikke lyst til at vente 80 år på at vinen bliver drikkemoden, og derfor er stilen lagt noget om. Hvor man tidligere fadlagrede vinen i mindst 4 år (Riserva 5 år) er den påkrævede fadlagringstd i dag nede på 2 år, men herefter skal vinen også ligge i mindst 2 år på flaske (Riserva 3 år), før den må frigives.
  Det siger sig selv at når vinene er så dyre som de er, så må de være ganske specielle. De bedste vine har en ekstremt kompleks duft, hvor den typiske jord duft som Sangiovese altid har, spædes op med kirsebær, krydderurter, blomster, hasselnødder og let røg fra fadet. Vinen er som regel ganske aggressiv når den er helt ung (dvs. 4 år efter høståret hvor den frigives) på grund af den enorme mængde tannin og struktur den besidder. Derfor skal man helst lige vente endnu et par år, før man begynder at danne sig et billede af, hvad det er man har med at gøre. Det er dog altid tørre og pompøse vine, der ved aldring på flaske udskifter en del af den ungdommelige aggressivitet, med mere parfumerede toner, der hænger flot sammen med den tørre jordprægede duft.

Brunello di Montalcino is in the region Toscana i Italien.