klik her for at komme til forsiden    

 

Mad & Vin

Æg, Æggeretter og Rogn

Æg kan være mange forskellige ting, fra salte fiskeæg over pocherede hønseæg til tunge omeletter, men fælles for de fleste af disse retter er, at de ikke er særligt heldige sammen med vin. Tænk bare på en rå æggeblomme: den lægger sig i et lag ovenpå tungen og gør det umuligt at smage på vinen. I sådan et tilfælde skal vi have fat i en mousserende vin, som Cava eller Champagne, der har syren til at skære gennem hinden af æg. En god øl er dog ofte endnu bedre, f.eks. kalder en tatar mad med rå æggeblomme, løg og kapers jo nærmest på øl og brændevin.
  Heldigvis er der dog andre muligheder med æg end de rå hønseblommer, og hvis vi starter med fiskeæggene, så er den salte og delikate spise oplagt til delikate vine. Det kunne snildt være mousserende vine som en tør Champagne, Franciacorta eller Cava, men også hvidvin som Chablis, Muscadet de Sèvre-et-Maine, Sancerre eller en new zealandsk Sauvignon Blanc er forrygende godt, fordi de alle har den knitrende sprøde syre, der komplementerer så flot.
  Æggeretter som omelet, quiche, soufflé, røræg og porcherede æg er bedst med mousserende vine, der spiller sammen med det lette og luftige udtryk. Sådanne vine kunne være Champagne, Cava, Blanquette de Limoux, ¤Crémant d'Alsace/¤, Franciacorta osv. Til mere tunge retter, som blødkogte eller spejlede æg, vil øl nok smage bedre end vin i de fleste tilfælde.

Retter med Æg Beskrivelse
Kaviar (fiskerogn) Rogn fra den russiske Stør er en af de berømte ret....
Omelet / æggekage En ren omelet uden fyld er nydelig sammen med hvid....
Quiche Lorraine Denne tærte med fyld af æg, ost og bacon er fremra....
Salade Niçoise Denne sydfranske specialitet der består af salat, ....
Soufflé En luftig sag som en god soufflé kan med held komb....
Stenbiderrogn Denne klassiske danske forårsret er noget af det m....
Taramasalata Denne græske specialitet lavet på røget torskerogn....