klik her for at komme til forsiden    

 

Mad & Vin

Aperitif

Aperitiffen eller velkomstdrinken er det første indtryk ens gæster for, når de kommer på besøg. Det skal naturligvis være festligt og de skal (formodentlig) føle sig velkomne. Samtidig har dette første glas den funktion, at det skal skærpe gæsternes appetit, uden at de bliver alt for påvirkede. Derfor bør man som regel undgå at servere en aperitif, der indeholder meget alkohol (f.eks. spiritus) eller er meget kraftig i smagen. En anden vigtig ting man skal være opmærksom på er at tør vin skærper appetitten, mens søde sager dæmper den, fordi sukkeret virker mættende. Derfor vælger man normalt en tør, let sag som aperitif.
  Den klassiske drik, der opfylder disse retningslinjer, er naturligvis tør (brut) mousserende vin som f.eks. Champagne, Cava, Blanquette de Limoux, Crémant de Bourgogne, ¤Crémant d'Alsace/¤, Franciacorta fra Lombardiet eller andre vine af samme type (brut) fra hele verden. En anden traditionel aperitif er en iskold Fino Sherry eller en Manzanilla Sherry. Disse hedvine indeholder dog forholdsvis meget alkohol og har det bedst, hvis den første rets smag ikke er for spinkel.
  Vil man helst have en stille vin som aperitif er lette, tørre eller halvtørre hvidvine noget nær perfekt. Glimrende valg kunne være hvid Mâcon, hvid Mâcon-Villages, Muscadet, Vouvray, Pinot Blanc fra Alsace eller Sylvaner fra Alsace, hvid Rioja, Soave, Pinot Grigio fra Italien, spansk Albariño og tyske kabinett vine som en Kabinett fra Baden, Kabinett fra Mittelrhein, Kabinett fra Rheingau eller Kabinett fra Mosel-Saar-Ruwer. Listen over vine der overholder kravene er næsten uendelig lang, men alle lette typer på druerne Chardonnay, Sauvignon Blanc og Chenin Blanc kan anbefales. Andre gode forslag kunne være tør vermouth, eller en god afkølet rosévin fra Provence. Det sidste er især et glimrende og festligt valg, på en varm sommerdag.