klik her for at komme til forsiden    

 

Mad & Vin

Fisk

Når man skal sætte vin til fisk er der mange ting man skal tage højde for. De fleste fisk har en ret delikat smag, og derfor skal man naturligvis have ligeså delikate vine til at ledsage dem. Hertil kommer at fisk ikke bare er fisk. Der er stor forskel på lyse, magre og fintsmagende fisk som rødspætter, søtunge, skrubber, torsk eller pighvar og på fede og mørke fisk som laks, makrel og ørred. Smagen af de to fisketyper er vidt forskellige, men der er mange grænse tilfælde: f.eks. er en torsk i sennepssovs med rødbede, kogt æg og persillerod, en meget kraftigt smagende ret, selvom fisken i sig selv er lys.
  Lyse magre fisk er meget fintsmagende og går derfor bedst sammen med en let og tør hvidvin. Det kunne være Sauvignon Blanc fra Loire eller Sauvignon Blanc fra New Zealand, en Pinot Blanc fra Alsace eller en ung Tokay-Pinot Gris fra Alsace eller en Pinot Grigio fra Italien eller en Vermentino fra Italien, samt lette vine fra f.eks. Verdicchio Dei Castelli di Jesi eller Soave Classico. Valget af vine afstemmes altså efter sauce og tilbehør, men generelt kan man sige at vinen til den lyse fisk ikke må være præget af fadlagring. Hvis man f.eks. har en kogt lys fisk så er smagen ganske blød, og det kræver en blød vin som f.eks. en Bianco di Custoza eller en Muscadet de Sévre-et-Maine. Er fisken moderat smagende kan hvid Müller-Thurgau, en Riesling, Petite Arvine eller en rosévin, alle være glimrende løsninger.
  Mørke og fede fisk som laks har en ret kraftig smag og derfor må vinen gerne have fået lidt fad, for at kunne spille op til fisken. Det skal helst være hvidvin med fedme og uden for meget syre. Sådanne vine kunne være god Chardonnay, Pinot Gris eller Gewürztraminer.
  Vil man hellere servere rødvin bliver det hele lidt mere kompliceret. De fleste rødvine besidder en del garvesyre der får den til at smage metallisk sammen med fisken. Derfor skal man have fat i rødvine med et relativt lavt indhold af syre som f.eks. en afkølet rød Sancerre, Beaujolais, Bardolino eller ikke-fadlagret Barbera. Det vigtigste ved at vælge en rødvin er, at den er let, ung og frugtfyldt. Vil man ikke ofre alverden på vinen til fiske er rosévin i alle afskygninger ofte et bedre match til velkrydrede og kraftige fiskeretter end hvidvine i samme prisklasse.

Retter med Fisk Beskrivelse
Alt godt fra havet ”Alt godt fra havet” kan være stort set hvad som h....
Bouillabaisse og andre fiskesupper Klassisk Bouillabaisse kalder på en tør rosé, s....
Ceviche (marineret, rå fisk) Ceviche marineres ofte i limesaft og derfor er vin....
Fish & Chips Denne engelske specialitet smager fremragende samm....
Fiskefrikadeller m. remoulade Friske frikadeller er altid delikate og herhjemme ....
Fiskepaté Fiskepaté er en glimrende og klassisk forret, der ....
Fiskesauce med pasta Fiskesauce med pasta er et meget vidt begreb, men ....
Fisketærte Fisketærter indeholder næsten altid både fløde og ....
Grillet fisk Grillet fisk kan være alt muligt, så her bør man n....
Havkat Havkatten har et ret fast kød med masser af smag o....
Havtaske Denne kødfulde fisk kræver naturligvis lidt fedme ....
Hornfisk Hornfisken med de grønne ben serveres næsten altid....
Kaviar (fiskerogn) Rogn fra den russiske Stør er en af de berømte ret....
Laks Den fede lyserøde laks er blevet en slags havets l....
Laks, gravad med lidt dilddressing Gravad laks er mindre salt og lidt sødere end røge....
Laks, grillet Grillet laks opnår et ristet (nogle gange helt bræ....
Laks, røget Den røgede laks indeholder både fedme og salt, hvi....
Laks, stegt Når man steger en laksebøf får man et stykke fed f....
Makrel, røget Røg og fedme kræver modspil fra syre, så en tør og....
Mulle Mullen er meget populær i middelhavslandende, hvor....
Pasta m. ansjoser, oliven og kapers Denne symfoni af voldsomme smagsindtryk giver to m....
Pighvar / Slethvar Retter baseret på pighvar eller slethvar appellere....
Rokke Rokke minder en del om rødspætte i smagen og den s....
Rødspætte Rødspætte er i sig selv en ganske delikat og fints....
Rødtunge Rødtunge er i sig selv en ganske delikat og fintsm....
Salade Niçoise Denne sydfranske specialitet der består af salat, ....
Sandart Denne let sødmefulde ferskvandsfisk går flot samme....
Sardiner De kraftigt smagende sardiner kræver friske og ung....
Sild, marineret Sild i den klassiske lage på salt, sukker og eddik....
Sild, røget Den kraftigt smagende røgede sild er ikke særlig v....
Sild, stegt Den kraftige rustikke smag af sild er ikke den mes....
Stenbiderrogn Denne klassiske danske forårsret er noget af det m....
Sushi Denne rå fiskespise smager en del i sig selv, men ....
Taramasalata Denne græske specialitet lavet på røget torskerogn....
Torsk Denne magre lyse fisk smager ikke af meget i sig s....
Tun, carpaccio Det fine kød sammen med citrus og olie kalder på e....
Tun, grillet En god tyk tunbøf fra grillen smager både saftigt ....
Tun, stegt Den tørre tun stegt som bøf kalder næsten på en go....
Ørred, dampet m. grøntsager Dampet ørred er dejlig delikat og serveres som reg....
Ørred, røget Røg og fedme kræver modspil fra syre, så en tør og....
Ål, røget Røget ål er en utroligt kraftig og fed spise som g....
Ål, stegt Den fede ål lægger sig i hele muletøjet og fylder ....