klik her for at komme til forsiden    

 

Mad & Vin

Fjerkræ

Lyst fjerkræ som kylling og kalkun er elegant og sart kød, som i sig selv ikke smager af så meget og som derfor let bliver domineret af tilbehøret. Hvis man udelukkende kigger på kyllingekødet, så er det fast og fint i det, og hvis det bliver udsat for tanninholdige vine (som f.eks. en Cabernet Sauvignon fra Bordeaux), så kommer kødet let til at smage af savsmuld. Hvis vinen er for dominerende i forhold til det sarte kød, går kombinationen simpelthen i vasken, og derfor skal vi helst have fat i en let og elegant vin, der er uden for meget krydderi, garvesyre, koncentration og fedme. Om vinen er hvid, rød eller rosé er mindre væsentligt i den sammenhæng, bare frugten er i højsædet.
  Hvis vi holder fast i antagelsen om at vi bare vælger en vin til det lyse kød – for et øjeblik glemmer den store variation i tilbehøret – så er rosévin noget nær sublimt. Det kunne være en elegant rosévin fra Provence, en krydret sag som en rosévin fra Languedoc-Roussillon, en saftig og frugtdomineret rosévin fra Italien eller en spansk eller oversøisk ditto. På hvidvinssiden skal vi også have fat i en vin som besidder kombinationen af frugt og syre, uden at være alt for tør. Det kunne være en Pinot Gris fra Alsace eller en Pinot Grigio fra Veneto, en Riesling fra Mosel-Saar-Ruwer, Riesling fra Rheingau eller Riesling fra Australien. En Chardonnay (ikke fadlagret) er også en mulighed, hvad enten vinen er en hvid Bourgogne, Chardonnay fra Australien, Chardonnay fra Chile, Chardonnay fra Argentina eller Chardonnay fra New Zealand. Lette rødvine med masser af frugt er bestemt også værd at gå efter. Det kunne være en ung og frisk Beaujolais, Bardolino, Barbera, Côtes du Rhône, Saint-Chinian, Côtes du Roussillon, Chianti, Navarra, Valdepeñas, Rioja Crianza eller en Tarrango fra Australien. En saftig oversøisk Pinot Noir som f.eks. Pinot Noir fra Western Australia eller en Pinot Noir fra New Zealand kan bestemt også bruges, bare den ikke har fået for meget fad, og i stedet drives af den hindbær / rabarberagtige frugt som disse vine kan besidde.
  Hvis vi nu hæver blikket lidt fra det rene kyllingekød og kigger lidt på de utallige fjerkræ baserede retter fra det meste af verden, som vi i dag sætter til livs, så er vinspændet tilsvarende meget større. Der er temmelig langt fra en gammeldags grydestegt kylling med brun sovs og agurkesalat, til en curry baseret ret fra det asiatiske køkken. Og hvis man dertil lægger at fjerkræ i princippet også dækker fugle med langt federe kød, såsom Fasen og And, så kører kalejdoskopet endnu engang og kompleksiteten øges yderligere. En kraftig fugl som en And nærmest kalder på kraftige vine såsom en Amarone della Valpolicella eller en Zinfandel, mens en fasan har den lidt vildtagtige smag, der gør at den langt hellere vil lege med en stor rød Bourgogne.

Retter med Fjerkræ Beskrivelse
And Andekød er noget af det tungeste og fedeste kød ma....
And, a l’Orange Det mørke og fede andekød smager fremragende samme....
And, farseret Denne kraftige ret passer bedst sammen med en tann....
And, i rød Thai Curry And i rød karry sauce er en klassiker i det thaila....
And, kold Koldt andekød er vældigt delikat med sin fedme og ....
And, m. æbler, svesker, rødkål og brunede kartofler Andesteg har en kraftig smag og derfor kræver steg....
And, Peking eller Szechuan Disse kraftige kinesiske retter spiller bedst samm....
And, sprængt Den klassiske danske ret med saltet andekød kalder....
Andebryst, m. soja, ingefær og krydderier Krydret asiatisk and kombinerer syre, sødme og kry....
Andebryst, m. æble eller mango Det fede andekød kombineret med sødme og syre kald....
Confit de Canard Konfiterede andelår er en klassiker fra det fransk....
Coq au Vin Denne burgundiske ret hvor kylling koges i rødvin ....
Due En ung due er en delikat spise, der kræver delikat....
Fajitas m. Salsa Denne mexicanske ret går, som så mange andre krydr....
Fasan / Agerhøne Siden fasanen kom til Europa i middelalderen har d....
Fasan / Agerhøne m. æbler Æbler tilføjer syre til maden og det generer de fl....
Foie Gras Denne luksus leverpostej på ande- eller gåselever ....
Foie Gras, Stegt Foie Gras er en noget fyldig og fed oplevelse og d....
Fuglevildt, koldt Fuglevildt der serveres koldt, forekommer ofte ret....
Gråand Gråanden – populært kaldet vildand eller moseand –....
Gås Denne fede fugl kræver masser af syre i vinen og d....
Juleand Andesteg har en kraftig smag og derfor kræver steg....
Kalkun, kold Kalkunkød minder på mange måder om kyllingekød, bo....
Kalkun, stegt Stegt kalkun bliver let tørt og det lidt grove lys....
Kylling, gammeldags grydestegt Den klassiske danske farmorret laves ved at fylde ....
Kylling, grillet / pandestegt Denne form for kylling bliver ofte ret krydret ell....
Kylling, gryderet m. tomat og krydderurter Sådanne gryderetter er klassisk middelhavskost og ....
Kylling, i karry Dansk kylling i karry er meget mild i smagen, men ....
Kylling, i Soya Sauce Kylling i disse sojadominerede saucer er endnu en ....
Kylling, indisk krydret Sådanne stærke retter er bedst med frugtholdige vi....
Kylling, kinesisk anrettet m. bønnespirer, soja og nudler Klassiske kinesiske kyllingebaserede retter med bø....
Kylling, kogt Kylling smager i sig selv ret neutralt og derfor e....
Kylling, krydret Krydrede retter kræver frugt i vinen og det gælder....
Kylling, m. Rosmarin, Timian og Hvidløg Når kyllingen bliver dækket med krydderurter overt....
Kylling, ovnstegt Lørdagskylling og andre former for ovnstegt kyllin....
Kylling, på grillspyd Som i andre grillede retter går den røgede smag fo....
Kylling, røget Røget kød kræver lidt røget tone i vinen og samtid....
Kyllinge Hot-Wings Marinerede og krydrede kyllingelår eller vinger st....
Kyllingeleverpaté Kyllingeleverpaté smager glimrende med en aromatis....
Mørkt fjerkræ i intens svampesauce Svampesauce og vildt er altid lækkert sammen og de....
Perlehøne Perlehøne er lyst i kødet og minder således lidt o....
Salat m. andebryst eller andelever Denne franske salat kan være helt forrygende med k....
Tandoori Tandoori kyllingens klassiske rødlige krydderiblan....
Tikka Masala Denne klassiske curryret er fed og cremet samtidig....
Vagtel Kødet på denne lille fugl har en mere mørk og kraf....