klik her for at komme til forsiden    

 

Mad & Vin

Grønsager, Grønsagsretter og Salater

Grøntsager og rodfrugters smag fordeler sig over et meget bredt spektrum. Nogle rodfrugter har en del sødme, mens grønsager som asparges og artiskokker snarere er karakteriseret ved bitterhed og syre. Skal man pege på et gennemgående træk ved grøntsager, er det deres syre og struktur og derfor bør vin til grønsagsretter være let, men gerne rig på frisk syre og let krydderi. Det kunne f.eks. være hvid Frankenvin, Vinho Verde fra Portugal eller noget Sauvignon Blanc. Specielt Sauvignon Blanc er ofte en lækker ledsager til salater fordi den med sin knitrende sprødhed og let bitre tone, går flot i spænd med den bitre salat.
  Generelt er grønsagsretter oftere tilbehør end solo retter, og derfor skal man være lidt påpasselig med at følge denne guide. Skal man f.eks. finde en salat med foie gras eller røget mørbrad, bør man nok lede efter vine der står flot til kødet i stedet for salaten, fordi kødets smag normalt dominerer over de grønne ingredienser.

Retter med Grøntsager Beskrivelse
Agurkesalat Farmors klassiske danske agurkesalat er med sit in....
Agurkesuppe En agurkesuppe af den slags der serveres kold og f....
Aïoli, hvidløgsmayonnaise Spanierne er vældigt glade for deres Aïoli, som er....
And, m. æbler, svesker, rødkål og brunede kartofler Andesteg har en kraftig smag og derfor kræver steg....
Artiskok Artiskokker har et højt syreindhold og en bitter s....
Asparges, grønne Friske, grønne asparges er yderst delikate pga. af....
Asparges, hvide Den fine bitterhed, der er i hvide asparges, går d....
Aspargessuppe Hvis aspargessuppen er let og elegant som bouillon....
Aubergine Auberginer er dejligt kødfulde og næsten lige mege....
Avocado Avocadoer er meget fede i strukturen og derfor ska....
Blæksprutter, i tomatsauce Tomatsauce er altid svært og den dominerer blækspr....
Broccoli Broccoli smager egentlig ikke af ret meget i sig s....
Bønner, grønne Friske og sprøde bønner er lækkert tilbehør, men i....
Bønner, hvide Hvide bønner smager ikke af ret meget i sig selv, ....
Caesarsalat Denne lækre salat med romaine salat, lyse croutone....
Champignonsuppe Champignonsuppe smager som regel af en kombination....
Fajitas m. Salsa Denne mexicanske ret går, som så mange andre krydr....
Fennikel Denne stærkt anissmagende grøntsag går bedst samme....
Gazpacho Den kolde og krydrede spanske tomatsuppe har masse....
Græsk Salat En klassisk græsk salat med oliven, feta, tomat, l....
Græskar Græskar smager ikke af ret meget, men når det steg....
Græskarsuppe En græskarsuppe kan være ganske delikat og den bli....
Guacamole Avocadomos med chili har en fed konsistens, er kry....
Gulerødder Gulerødder besidder en vis sødme og det betyder, a....
Humus Kikærtemos går flot sammen med moderne græske hvid....
Hvidløg Hvidløg er ikke særligt venlige overfor andre smag....
Jordskok Jordskokker har – som andre rodfrugter – et elemen....
Kartoffelsalat En klassisk kartoffelsalat med olie-eddike dressin....
Kartofler Kartofler er meget neutrale i sig selv og som rege....
Kartofler, brune Brune kartofler er en herlig dansk juletradition o....
Kastanje Kastanjer er i bund og grund store kartofler med m....
Kylling, gryderet m. tomat og krydderurter Sådanne gryderetter er klassisk middelhavskost og ....
Kål Alle kålsorter og kålretter besidder et vist eleme....
Linsesalat Kogte linser i en salat med olie-eddike dressing k....
Løg Denne kraftigt smagende grøntsag tilberedes på et ....
Løgsuppe Løgsuppe kræver vin med både syre og sødme, men sp....
Løgtærte / Porretærte Løgtærte er en klassisk ret fra Alsace og netop hv....
Majs Majs er som regel kendetegnet ved en karakteristis....
Minestronesuppe Til denne grøntsagssuppe skal vi have fat i en køl....
Moussaka Rigtig græsk Moussaka laves på hakket lammekød, lø....
Muslinger, med hvidløg Hvidløget bliver let den dominerende ingrediens og....
Mørkt fjerkræ i intens svampesauce Svampesauce og vildt er altid lækkert sammen og de....
Oliven Frugt fra oliventræer kan være meget forskellige o....
Pasta m. ansjoser, oliven og kapers Denne symfoni af voldsomme smagsindtryk giver to m....
Pasta m. friske tomater og basilikum Friskheden og syren i de friske tomater gør det li....
Pasta m. grønne sovse, f.eks. pesto En god gang pesto lavet af basilikum, pinjekerner,....
Pasta m. salvie Den meget karakteristiske smag af salvie gør sig b....
Pasta m. svampe Denne delikate ret stiller en i et dilemma: Man ka....
Pasta m. tomatsauce Tomaterne gør det lidt svært, for de besidder en s....
Pastasalat Kold pastasalat er noget af det mest varierede man....
Pastinak Pastinak besidder en særegen sødme og en næsten ka....
Peberfrugt Peberfrugt – hvad enten den er grøn, gul eller rød....
Peberfrugt, farseret Peberfrugt er en temmelig sød grøntsag i sig selv,....
Peberfrugt, stegt eller grillet Denne spanske delikatesse er en kombination af sød....
Persillerod Persillerod besidder – som så mange andre rodfrugt....
Porre Porre minder meget om løg i smagen selvom sødmen e....
Ratatouille Denne provencalske grønsagsret hvor squash, peberf....
Rejer, i tomat & hvidløgssauce Denne kraftige garnering til de sarte rejer domine....
Rosenkål De små rosenkål er klart den kraftigst smagende kå....
Rødbede Rødbede er en rodfrugt som indeholder forholdsvis ....
Salade Niçoise Denne sydfranske specialitet der består af salat, ....
Salat / salater Salater domineres som regel af den dressing der an....
Salat m. andebryst eller andelever Denne franske salat kan være helt forrygende med k....
Salat m. bacon Bacon er dejligt vinvenligt er her kan man med for....
Salat m. fennikel og svampe Her er fennikel det dominerende element, men svamp....
Salat m. gedeost Gedeostene i alt det grønne kalder næsten på Sauv....
Salat m. olie–eddike dressing Eddike er en af de største vinfjender. Den dræber ....
Savoykål Denne kålsort besidder samme højre syreniveau som ....
Selleri Rod selleri har – som alle andre rodfrugter – en f....
Skaldyrsalat Skaldyrsalat skal her forstås som grøn salat med s....
Spidskål Spidskål er en frisk og let kålsort, som spiller b....
Spinat Spinat indeholder ret meget syre, hvilket gør det ....
Squash Squash smager stort set ikke af noget i sig selv o....
Surkål, Choucroute Denne specialitet fra Alsace eller Tyskland består....
Svampe Retter med svampe kræver umiddelbart blide vine, s....
Svampe, farserede Farserede svampe er en delikat spise, der kræver d....
Svampe, kantareller Disse små og lysebrune svampe hører til blandt de ....
Svampe, karl johan Karl Johan svampen er nok en af de kraftigst smage....
Svampe, morkler Denne kraftigt smagende - næsten sorte - svamp sma....
Tomater Tomater indgår i uhyggeligt mange sammenhænge og d....
Tomater, ovnbagt m. hvidløg Kombinationen af kraftig smag og syre kalder på en....
Tomatsalat Tomatsalat kan være mange ting, men her går vi ud ....
Tomatsalat, caprese Denne salat fra Capri er i dag en international kl....
Tomatsalsa Tomaterne er svære, men chilien skærer igennem og ....
Tzatziki Græsk agurke- / yoghurt salat er kendetegnet ved d....
Vintergrønsager De grøntsager vi ofte nyder om vinteren (f.eks. gu....
Waldorfsalat En god omgang waldorfsalat med æbler, valnødder, v....
Ærter Grønne ærter er meget neutrale i smagen, men de in....
Ørred, dampet m. grøntsager Dampet ørred er dejlig delikat og serveres som reg....